1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Australia luopuu ritarinarvosta – prinssi Philip saa pitää arvonimensä

Edellinen pääministeri oli ottanut arvon käyttöön uudelleen viime vuonna, mutta hänen päätöstään arvosteltiin voimakkaasti. Arvonimen jo aiemmin saaneet saavat pitää arvonsa, joten esimerkiksi kuningatar Elisabetin aviomies prinssi Philip saa pitää aiemmin tänä vuonna saamansa ritarinarvon.

Ulkomaat

Australian pääministeri Malcolm Turnbull ilmoitti maanantaina, että maa ei enää myönnä ritarinarvoja kiitoksena Australian hyväksi tehdystä työstä.

Ritarinarvo otettiin maan omassa arvomerkkijärjestelmässä käyttöön vuonna 1975. Siitä luovuttiin vuonna 1986, kun arvonimeä pidettiin vanhentuneina.

Edellinen pääministeri Tony Abbot otti arvonimen uudelleen käyttöön vuonna 2014, mutta hänen päätöstään arvosteltiin voimakkaasti erityisesti sen jälkeen, kun hän päätti myöntää ritarinarvon kuningatar Elisabetin aviomiehelle prinssi Philipille Australian kansallispäivänä aiemmin tänä vuonna.

Monet pitivät tekoa Abbottin valtakauden lopun alkuna. Turnbull voitti Abbottin hallitsevan liberaalipuolueen puheenjohtajakilvassa tämän vuoden syyskuussa ja korvasi hänet sen jälkeen pääministerinä.

"Ritarin arvonimet ovat vanhentuneita"

Turnbull ilmoitti maanantaina, että kuningatar Elisabet oli hyväksynyt Australian hallituksen esityksen ritarinarvoista luopumiseksi. Turnbull sanoi julkaistussa lausunnossaan, että "ritarinarvot eivät ole enää sopivia modernissa arvomerkkijärjestelmässämme". Hän kuitenkin totesi, ettei asia todellakaan ole tärkein päivänpoliittinen asia Australiassa.

– Päätös kuvastaa modernia Australiaa, ritarinarvot ovat todella vanhentuneita, eivätkä ne ole enää sopivia Australiassa vuonna 2015, Turnbull sanoi.

Muutos ei vaikuta jo aiemmin myönnettyihin ritarinarvoihin. Australian hyväksi tehdystä erityisen arvokkaasta työstä myönnettävien kunniamerkkien järjestelmässä on viisi arvoastetta, joista korkein on ritarinarvo. Miespuolisia arvonimen saajia kutsutaan nimityksellä "Knight of the Order of Australia" ja naispuolisia puolestaan nimityksellä "Dame of the Order of Australia".

Tasavallasta keskustellaan Australiassa yhä

Australian valtionpäämies on kuningatar Elisabet. Turnbull on Australian tasavaltalaisliikkeen entinen puheenjohtaja. Liike haluaa muuttaa Australian perustuslakia ja luopua kuningattaresta maan johtajana sekä korvata tämän australialaisella presidentillä. Abbot puolestaan on innokas monarkian kannattaja.

Australiassa on pitkään keskusteltu siteiden katkaisemisesta Britannian monarkian kanssa, mutta vuonna 1999 pidetyssä kansanäänestyksessä enemmistö halusi säilyttää nykyisen tilanteen. Vuonna 2014 asiasta tehdyssä mielipidetiedustelussa 51 prosenttia 1 400 kyselyyn osallistuneesta piti nykyistä tilannetta sopivana, kun taas 42 prosenttia tuki tasavaltalaista hallitusmuotoa.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi