Optio-ohjelma selittää Supercellin pelisuunnittelijan huipputuloja

Supercellin pelisuunnittelija Lasse Louhento on ansiotulolistan kärkinimi. Louhento tienasi viime vuonna 6,1 miljoonaa euroa. Supercellistä löytyy myös muita yli miljoonatienesteihin yltäneitä. Supercellin mukaan huipputulot selittyvät optio-ohjelmalla.

verotus
Lasse Louhento
Lasse Louhento DigiExpo -messuilla vuonna 2012.Jarno Mela / Lehtikuva

Viime vuoden verotilastojen kärkinimi, peliyhtiö Supercell, hallitsee yhä tilastoja, vaikkakaan ei yhtä ylivoimaisesti. Supercellin pelisuunnittelija Lasse Louhento on verotilastojen mukaan maan kovapalkkaisin henkilö. Louhennon ansiotulot vuonna 2014 olivat 6,12 miljoonaa euroa. Louhento ohitti viime vuoden ansiotulolistan kärjen, Koneen entisen toimitusjohtajan Matti Alahuhdan. Alahuhta on yhä ansiotulolistan kakkonen reilun neljän miljoonan euron tuloillaan.

Lasse Louhennon jättipalkkaa selittää todennäköisesti optio-ohjelma. Supercell kertoo tänään antamassaan tiedotteessa, että useat yhtiön työntekijät merkitsivät viime vuonna osakkeita optio-oikeuksilla. Merkintä näkyy verotiedoissa ansiotuloina, vaikka osaketta ei olisi myyty. Yksittäisten henkilöiden verotietoja Supercell ei halua kommentoida.

Pelialan etujärjestön Neogamesin johtaja Koopee Hiltunen kertoo, että pelialalla on tyypillistä maksaa optioita ja bonuksia menestyville tiimeille. Käytäntö on Hiltusen mukaan samanlainen kuin aikoinaan Nokialla. Louhento on ollut keskeisenä suunnittelijana muun muassa Supercellin menestyspelissä, Clash of Clansissa. Louhennon veroprosentti oli 52,2. Hänellä ei ollut lainkaan pääomatuloja.

Koopee Hiltusen mukaan Lasse Louhento on pelisuunnittelijana pitkän linjan tekijä. Hän on työskennellyt yli 20 vuoden uransa aikana muun muassa Sulakkeessa ja Housemarquessa. Louhento aloitti pelisuunnittelijana Housemarquen edeltäjässä, Bloodhouse-yhtiössä, jota pidetään pelialan ensimmäisenä suomalaisfirmana.

Myös Supercellin Timur Haussilan ja Janne Snellmannin ansiotulot ylittivät miljoona euroa. Haussila tienasi viime vuonna 1,66 miljoonaa euroa ja Snellmann 1,56 miljoonaa euroa.

Supercellin toimitusjohtajan Ilkka Paanasen ansiotulot olivat huomattavasti pienemmät, noin 237 000 euroa. Pääomatuloja Paanaselle kertyi 656 000 euroa. Paananen oli vuosi sitten verolistojen kärjessä, sillä hän sai Supercellin myynnistä lähes 170 miljoonaa euroa.

Irtisanomisista kertoneen Rovion markkinointijohtajan Peter Vesterbackan ansiotulot olivat noin 150 000 euroa. Tämän vuoden alussa Rovion toimitusjohtajana aloittanut Pekka Rantala ansaitsi viime vuonna reilu puoli miljoonaa euroa, mutta tienestit tulivat hänen entisestä työpaikastaan. Rovion johtajista Teemu Suila tienasi noin 247 000 euroa.

Täydennetty 2.11. klo 11.00