1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pääomatulot

Rakennusliikkeen myynti toi Lapin tulokuningattarelle miljoonatulot

Ylitorniolainen Inkeri Angeria oli Lapin suurituloisin viime vuonna. Hänen tulonsa olivat yli 3,2 miljoonaa euroa, joista suurin osa rapsahti tilille rakennusliikkeen myynnistä. Lapin "hotellikeisari" Pertti Yliniemi on listalla toisena noin kahdella miljoonalla eurolla, joista suurin osa oli pääomatuloja. Vuoden 2014 verotiedot julkaistiin tänään.

pääomatulot
verorahat
Yle Uutisgrafiikka

Lapin verokuningatar vuonna 2014 oli ylitorniolainen Inkeri Angeria. Hän tienasi yhteensä 3 231 910 euroa. Angerian tuloista lähes 3,2 miljoonaa euroa oli pääomatuloja, jotka hän sai myytyään rakennusliike JIA-tilat Oy:n Sikla-konsernille.

– Myytiin 35 vuoden työn tulos, kuvailee JIA-tilat Oy:n toimitusjohtaja Jari Angeria miljoonatulojen taustaa.

Toisena listalla on vuoden 2013 verokuningas Pertti Yliniemi. Hänen tulonsa olivat 1 924 770 euroa, suurin osa niistä pääomatuloja. Ansiotulojakin toki oli reippaasti, 111 328 euroa. Yliniemi on muoniolainen matkailuyrittäjä, jonka perheyritys omistaa muun muassa Lapland Hotels -ketjuun.

Miljoonakerhoon noustiin terveysalan yrityksellä ja sijoituksilla

Jarmo Nieminen on yksi Levillä ja Ylläksellä toimivan lääkäriaseman omistajista. Yliniemen tapaan hän on jo toista vuotta kärkikolmikossa. Pääomatuloja Niemisellä oli viime vuonna 1 576 753 euroa ja ansiotulojakin 133 364 euroa. Jarmo Nieminen asuu nykyisin perheineen Sastamalassa.

Neljäntenä listassa oleva torniolainen Erkki Hanhirova omistaa osan Havator Oy:stä. Hän on yksi nosturi- ja erikoiskuljetuspalveluita tarjoavan yrityksen perustajista. Hanhirovan tulot olivat 1 385 801 euroa, joista pääomatuloja noin 1,26 miljoonaa euroa. Viime aikoina Hanhirovan on pitänyt kiireisenä ohjelmapalveluyritys Toranda Events.

Viimeinen miljoonakerholainen on lomakiinteistöihin Leville sijoittanut Jouko Penttinen. Kotipaikka Penttisen Topcapi Invest Oy -yrityksellä on Turku, mutta verot mies on maksanut Lappiin. Penttisen yhteenlasketut tulot olivat 1 176 234 euroa. Penttisellä oli kärkikymmenikön pienimmät ansiotulot, 20 373 euroa.

Kärkikympissä yhteensä kolme naista

Kuudentena listalla on torniolaisen kaivosalan urakointiyrityksen hallituksen puheenjohtaja. Markku Tapojärvi tienasi kärkikymmenikön parhaat ansiotulot, 527 583 euroa. Kokonaisansio oli 802 608 euroa. Tapojärven yritys osti taannoin Kolarin Hannukaisen kaivoshankkeen. Markku Tapojärvellä on kymmenen kärjen suurin veroprosentti, 44,8 prosenttia.

Keminmaalaisen Polar-Automaatio Oy:n toimitusjohtaja Hannu Saloniemi hankki viime vuonna yhteensä 773 322 euroa. Tällä tuli listalla sijoitus seitsemän. Hannu Saloniemi on yksi Polar-Automaation omistajista. Teollisuuden palveluita tarjoava yritys oli välillä hollantilaisten sijoittajien käsissä, mutta Saloniemi yhtiökumppaneineen osti tänä vuonna firman takaisin.

Seuraavilla siijoilla on kaksi naista. Sijalla kahdeksan on Leena-Kaija Huilaja ja sijalla yhdeksän Terttu Jussila. Leena-Kaija Leena-Kaija Huilaja on keminmaalainen metsänomistaja. Hänen tulonsa olivat 762 560 euroa, joista suurin osa pääomatuloja.

Rovaniemeläisen kuljetusliike Ilmari Lehtonen Oy:n hallintojohtaja Terttu Jussila taas hankki 713 888 euroa. Hänen ansiotulonsa olivat yli 83 000 euroa viime vuonna. Jussila on yrityksen perustajasukua.

Viimeisenä kärkikymmenikössä on lihanjalostusbisneksestä tuttu kasvo, Polarica Groupin varatoimitusjohtaja Jukka Kristo. Hän tienasi viime vuonna yhteensä 618 314 euroa.

Lue seuraavaksi