1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Itä-Suomen yhteinen biopankki aloittaa toimintansa

Biopankkinäyte kerätään normaalin hoitotoimenpiteen yhteydessä näytteen antajan suostumuksella. Näytteitä ja niihin liittyvää tietoa käytetään sairauksien diagnostiikan ja hoitojen kehittämiseen.

terveys
Hoitajalla kädessään verinäyteputkiloita
Riikka Heikkilä / Yle

Itä-Suomen yhteinen biopankki aloittaa toimintansa. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on merkinnyt Itä-Suomen Biopankin valtakunnalliseen biopankkirekisteriin perjantaina 30. lokakuuta. Rekisteröinnin myötä näytteiden otto ja niihin liittyvän tiedon kerääminen voidaan aloittaa.

Nimettömiksi koodattavat biopankkinäytteet voivat olla esimerkiksi kudosta, verta tai soluista eristettyä DNA:ta. Kuopion yliopistollisen sairaalan asiakkailta voidaan ensi vuonna pyytää suostumusta näytteiden tallettamiseen biopankkiin. Tämän jälkeen näytekeräys aloitetaan myös Pohjois-Karjalan, Mikkelin ja Savonlinnan keskussairaaloissa.

Biopankkinäyte kerätään normaalin hoitotoimenpiteen yhteydessä näytteen antajan suostumuksella.

– Niitä käytetään lääketieteellisessä tutkimuksessa, diagnostiikan ja hoitojen kehittämiseen, tutkimuskoordinaattori Hanna Tuhkanen kertoo.

Itä-Suomen näytteet arvokkaita tutkimukselle

Kuopion yliopistollisen sairaalan tiloissa toimiva biopankki tukee etenkin verenkierto-, aineenvaihdunta-, tuki- ja liikuntaelimistön-, neurologisten- ja syöpäsairauksien sekä mielenterveyden tutkimusta.

Nykytutkimuksen avulla pyritään kehittämään yksilöllisiä, perimään perustuvia hoitomuotoja, joiden avulla potilaalle voidaan valita juuri hänelle sopivin hoito ja lääkitys. Aiemmin kaikkia potilaita on hoidettu samalla tavalla.

Itä-Suomen maantieteellisen eristyneisyyden ja vähäisen muuttoliikkeen seurauksena syntyneen yhtenäisen väestöpohjan ansiosta alueelta kootut näytekokoelmat ovat erityisen arvokkaita kansanterveyden tutkimukselle.

Biopankkiin siirretään myös vanhoja näytteitä

Itä-Suomen Biopankin ovat perustaneet Pohjois-Savon, Etelä-Savon ja Itä-Savon sairaanhoitopiirit, Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä sekä Itä-Suomen yliopisto.

Itä-Suomen Biopankkiin siirretään myös vanhoja, ennen 1. syyskuuta 2013 otettuja näytteitä ja niihin liittyviä tietoja. Siirrettävät näytteet on kerätty sairaaloissa potilaiden tutkimuksen ja hoidon yhteydessä. Siirrosta tiedotetaan näytteen antajille ennen siirtoa.

– Siirrettäviä näytteitä on KYSillä 250 000, Tuhkanen kertoo.

Valtakunnallisessa biopankkirekisterissä on nyt yhdeksän biopankkia.

Lue seuraavaksi