Lasten ”Tinderillä” voi etsiä kavereita

Naantalilaiset Pia ja Timo Heikkilä halusivat auttaa lapsiperheitä etsimään lapsille kavereita. Ideasta syntyi lapsille suunnattu kaverihakusovellus, joka toimii samantyylisellä tekniikalla kuin aikuisille suunnattu Tinder.

internet
Ella-mobiilisovellus, jolla voi etsiä kavereita
Olga Pihlman / Yle

Varsinais-Suomessa on kehitteillä älypuhelimella toimiva kaverihakusovellus Ella. Ella toimii samantyylisellä tekniikalla kuin aikuisille suunnattu seuranhakusovellus Tinder, eli lapsia haetaan sovelluksesta esimerkiksi sijainnin perusteella.

Oman lapsen yksinäisyys herätti naantalilaisen Pia ja Timo Heikkilän kehittämään kaverihaun.

– Pojallamme oli vaikeuksia löytää kaveria Turun keskustasta. Asuimme Kakolan rinteen juurella kerrostalossa, eikä siellä ollut juuri lapsia, muistelee Timo Heikkilä.

– Printtasimme jopa lappuja, joissa etsimme kaveria viisivuotiaalle pojalle. Jaoimme ilmoituksia rappukäytävissä. Kukaan ei vastannut niihin, kertoo Pia Heikkilä.

Kavereita pojalle löytyi vasta, kun Heikkilät muuttivat Naantaliin.

– Se on hämmästyttänyt meitä, kuinka yleistä lasten yksinäisyys on, sanoo Timo Heikkilä.

Lähes joka viides lapsi kärsii yksinäisyydestä hetkellisesti. Joka kymmenelle lapselle yksinäisyys jatkuu vuodesta toiseen.

Sitten Heikkilöille tuli ajatus, että voisiko lasten yksinäisyydelle tehdä jotain. Ajatus Ella-sovelluksesta alkoi pikkuhiljaa syntyä.

Vanhemmat tapaavat ensin

Kahdelle pojalle etsitään seuraa Raision alueelta. Pojilla on kahdeksan vuoden ikäero, kerrotaan yhdessä Ella-sovelluksen ilmoituksessa.

Kaverin hakeminen sovelluksessa toimii niin, että sovellukseen täytetään tiedot kaveritoiveesta: sijainti, ikä ja sukupuoli. Ja sitten sovellus ehdottaa hakutermien mukaan kavereita.

– Olemme halunneet painottaa tietoturvaa ja turvallisuutta. Vanhempi tekee päätöksen, haluaako hän näyttää lapsesta kuvan vai pelkän nimen. Vai jopa kuvan vain itsestään. Ajatus on, että vanhemmat tapaavat ensin ja sitten vasta lapset, kertoo Petri Elovaara Encodesolutions Oy:stä.

Ella-sovellusta testataan noin 250 testaajan voimin. Sovelluksen on tarkoitus aueta kaikille marraskuun aikana.