1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poliisi: Rasistinen viha syynä murhaan ensimmäistä kertaa koskaan

Poliisiammattikorkeakoulun selvityksen mukaan viharikosten kokonaismäärä laski viime vuonna hieman edellisvuodesta. Suurin osa viharikoksista sisälsi rasistisia piirteitä ja yleisin rikosnimike on pahoinpitely.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Suomessa epäillään tehdyn viime vuonna ensimmäistä kertaa murhan, jonka motiivina oli rasistinen viha, ilmenee poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksesta.

Kyseessä on Vaasan ydinkeskustassa Hovioikeudenpuistikolla viime vuoden lokakuussa tapahtunut puukotus. Tuolloin 16-vuotias poika puukotti 60-vuotiasta miestä kaulaan.

Poliisiammattikorkeakoulun tiedotteen mukaan murhan epäilty tekijä kuului etniseen vähemmistöön ja uhri kantaväestöön.

Poliisihallituksen poliisitarkastajan Pia Holmin mukaan jutun esitutkinnassa on tullut esiin, että epäilty on esittänyt erilaisia uhkauksia ja käyttänyt väkivaltaa sivullisia kohtaan. Uhkauksia hän on esittänyt muun muassa sosiaalisessa mediassa.

– Yhtenä motiivina epäillään olevan hänen vihansa valtaväestöä kohtaan, poliisitarkastaja Pia Holm sanoo.

Tapausta on jo käsitelty oikeudessa, mutta tuomioistuin ei ole vielä antanut ratkaisuaan jutussa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa epäillään vihamotiivia murhalle.

Vuonna 2012 poliisin tietoon tuli ensimmäinen viharikokseksi epäilty henkirikos. Tuolloin rikosnimikkeenä oli tappo ja tekoon epäillään liittyneen riitaa uskonnosta.

Viharikosten kokonaismäärässä ei ole tapahtunut viime vuosina suuria muutoksia. Viime vuonna viharikokseksi luokiteltuja rikosilmoituksia kirjattiin yhteensä 822 kun viharikosepäilyjä oli vuotta aiemmin 833.

Epäilyjä tuli poliisin tietoon viime vuonna 1,3 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Suurin osa viharikoksista sisältää rasistisia piirteitä. Viime vuonna yleisin viharikosten rikosnimike oli pahoinpitely.