Kulttuurihistoriallisesti arvokkaat Suomen kasarmit myyty kiinteistökehittäjä Petri Yrjö-Koskiselle Hämeenlinnassa

Senaatti-kiinteistöt on myynyt Suomen kasarmit Hämeenlinnan keskustan tuntumasta kiinteistökehittäjälle kolmen miljoonan euron kauppahinnasta. Hämeenlinnaan muuttanut kiinteistökehittäjä Petri Yrjö-Koskinen on tullut tunnetuksi valtion vanhojen arvorakennusten ostajana ja kehittäjänä. Suomen Kasarmien alueen peruskorjaaminen ja uuden rakentaminen alkaa Hämeenlinnassa vuoden 2016 keväällä.

Kotimaa
Petri Yrjö-Koskinen
Kari Mustonen / Yle

Suomen kasarmien (siirryt toiseen palveluun) alueesta on tarkoitus luoda uusi kiinnostava vetovoimatekijä Hämeenlinnan keskustaan. Kasarmialueella on rakennusoikeutta 15 000 kerrosneliötä ja suurin osa rakennuksista on suojeltu. Alueelle voi rakentaa myös uutta: kaavassa on mahdollistettu neljän uuden asuintalon toteuttaminen kasarmialueen eteläosaan.

Suomen kasarmit on ollut suljettu sotilasalue Hämeenlinnassa toistasataa vuotta. Vanhimmat punatiiliset kasarmit ovat 1880-luvulta. Armeija poistui alueelta vuoden 2014 lopussa. Nyt uuden omistajan ja Hämeenlinnan kaupungin tavoitteena on avata portit alueelle.

– Alue tulee olemaan kaikkien käytössä ja sinne tulee muun muassa kävelykatuja alueen läpi, kertoo Y-K Oy Finland yhtiön omistaja Petri Yrjö-Koskinen.

Asumisen lisäksi Yrjö-Koskinen uskoo alueelle sijoittuvan liiketoimintaa ja mahdollisesti koulutuspalveluita, jotka kunnioittavat vanhaa historiaa liittäen sitä samalla nykyaikaiseen elämäntyyliin.

Laaja alue kiinteistökehittäjän haltuun

Senaatti-kiinteistöjen myynnissä olleesta Suomen Kasarmista oli kiinnostunut useampikin ostaja. Ilmeisesti Senaatti-kiinteistöt luotti asiassa Yrjö-Koskisen osaamiseen, onhan tämä ostanut valtiolta aiemmin myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Perttulan alueen Hämeenlinnasta ja Riihimäen varuskunta-alueelta Viestimuseona toimineen entisen upseerikerhon.

Suomen kasarmien alue on varsin kookas ja väljä kortteli Hämeenlinnassa, Turuntien ja Eureninkadun kulmauksessa. Suomen kasarmeja vastapäätä sijaitsee vuosi sitten valmistunut kauppakeskus Goodman, jonka kaikki palvelut ovat nurkan takana. Väljyyttä ja rauhaa alueelle tuo Turuntien pohjoispuolella oleva vanha, puistomainen hautausmaa.

Suomen kasarmien rakennuksia kauppakeskus Goodmanin kulmilla Hämeenlinnassa
Alue on aivan kauppakeskus Goodmanin tuntumassa.Kari Mustonen / Yle

Alue käsittää noin neljän hehtaarin alueen ja sillä sijaitsevat 14 rakennusta, jotka on rakennettu pääosin vuosina 1882–1913. Alueella sijaitseva Palkeet-rakennus ei sisälly kauppaan. Asemakaavan mukainen rakennusoikeus on 13 250 kerrosneliömetriä. Lisäksi kaava mahdollistaa alueelle neljän uuden kerrostalon rakentamisen, joiden kerrosala on yhteensä 4 050 kerrosneliömetriä.

Asiakkaiden hankinta Suomen kasarmeille on ollut käynnissä jonkin aikaa. Kun alue on saanut uuden omistajan, asukkaiden ja asiakkaiden hankinta tehostuu entisestään, kertoo johtaja Ari Räsänen Hämeenlinnan kaupungin elinkeinoyhtiöstä Linnan Kehityksestä.

– Tavoitteemme on hakea yhteistyössä potentiaalisia asiakkaita ja käyttäjiä. Suomen kasarmit ja sen monipuolinen rakennuskanta on todellinen paalupaikka, joka sopii todellakin monelle toimialalle, vakuuttaa Räsänen