Osuuspankkien verotettavat tulot kasvoivat räjähdysmäisesti

Osuuspankit nousivat yhteisöveron maksajien kärkeen useissa kunnissa. Osuustoimintaan perehtyneen professorin mukaan osuuspankit osaavat tarjota asiakkailleen heidän tarvitsemiaan palveluja.

verotus
OP:n logo yhtiön uuden pääkonttorin ikkunassa Helsingissä.
OP:n logo yhtiön uuden pääkonttorin ikkunassa Helsingissä elokuussa.Aku Häyrynen / Lehtikuva

OP-ryhmä maksoi viime vuonna eniten yhteisöveroja koko maassa.

Ryhmän tiedotteen mukaan yhteisöveron nousua selittävät tulosparannuksen ohella erityisesti osuuspankkien maksamat luovutusvoittoverot Pohjola Pankin osakkeiden myynneistä.

"Osuuspankit tarjoavat sitä, mitä asiakkaat tarvitsevat"

Osuustoimintaan perehtyneen Lappeenrannan teknillisen yliopiston professorin Iiro Jussilan mukaan osuuspankkien tulojen kehityksen taustalla on se, että pankit ovat onnistuneet tarjoamaan asiakkailleen heidän tarvitsemiaan palveluja.

Pankit ovat onnistuneet myös tehostamaan omaa toimintaansa ja sitä kautta synnyttämään taloudellista tulosta.

Iiro Jussila

– Pankit ovat onnistuneet myös tehostamaan omaa toimintaansa ja sitä kautta synnyttämään taloudellista tulosta. Sen jälkeen on mahdollista maksaa veroja, Jussila hahmottaa.

Jussila ei yksilöi tuotteita, joilla osuuspankit ovat menestyneet. Professorin mukaan olennaista on se, että pankit kuuntelevat herkällä korvalla asiakkaita ja heidän tarpeitaan.

– Osuuspankilla on hyviä mahdollisuuksia myydä pankkipalveluihin ja vakuuttamiseen liittyviä tuotteita. Tämä yhdistelmä toimii ja tukee asiakasarvon rakentumista ja myös pankin menestymistä.

Epävakaina aikoina tarvetta pitkäjänteiselle finanssitoiminnalle

Osuuskunnallinen toimintatapa istuu Jussilan mukaan erittäin hyvin tähän päivään.

– On istunut aiemminkin, mutta varsinkin tänä päivänä, joka on epävakaampaa aikaa ja tarvitsee pitkäjänteisyyttä ja luottamusta herättävää toimintaa finanssialan toimijalta. Osuustoiminnan yritysmuoto ja arvopohja tarjoavat erittäin hyvät lähtökohdat.

Osuuspankkien tulevaisuus näyttää Jussilan mukaan hyvältä.

– Osuuspankeissa on tehty toimenpiteitä, joiden kautta voidaan entisestään vahvistaa osuuskunnallisen yritysmuodon hyödyntämistä tulevaisuuden menestymisen rakentamisessa.