1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Autokauppojen rahoitus nosti kuusi Santander-pomoa ansiotulokärkeen

Ansiotulojen kärkikymmenikköön nousi peräti viisi johtajaa samasta yrityksestä, rahoitusyhtiö Santanderista.

Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Luoton tarjoaminen auton hankintaan on ollut niin rahakasta toimintaa, että joukko rahoitusyhtiö Santanderin johtajia nousi viime vuonna ansiotulomiljonäärien kerhoon.

Suomen neljänneksi ja viidenneksi eniten ansiotuloja saivat yrityksen aiempi toimitusjohtaja Pekka Pättiniemi ja nykyinen toimitusjohtaja Arttu Nykänen, jotka molemmat rikastuivat bonuksilla 3,2 miljoonaa euroa.

Lähes yhtä paljon rikastuivat myös neljä muuta Santander-johtajaa. Tulolistan kuudenneksi nousi Hannu Heliö, joka keräsi 3,1 miljoonaa euroa. Häntä seurasivat yhdeksännellä sijalla Kim Weckström, kymmenentenä Jaakko Tarhonen ja kahdentenatoista Kari Toivanen, jotka kaikki palkittiin 2,7 miljoonalla.

"Ei kikkailuja eikä optioita"

Kyse on kertaluontoisista bonuksista, jotka Santander-miehet saivat seitsenvuotisen voitto-osuusjärjestelmän perusteella. Se tarkoittaa, että yrityksen nettotuloksesta on maksettu "tietty osuus" kaikkiaan 12 hengen perustajajoukolle.

– Verottajakin hyötyi, kun haluttiin tehdä (järjestelmästä) hyvin läpinäkyvä. Kaikki ansiotuloina, ei mitään kikkailuja eikä optioita, toimitusjohtaja Nykänen sanoo.

Miesten maksamat veroprosentit nousivat runsaaseen 50:een.

Santander Consumer Finance teki Suomessa viime vuonna voittoa 32 miljoonaa euroa. Santander kertoo olevansa Suomen suurin autorahoittaja ja alan markkinajohtaja.

Toimitusjohtaja Nykänen selittää, että yrityksen bisnesidea on yhteistyö jälleenmyyjien kanssa, jotta Suomessa menisi autoja enemmän kaupaksi ja niistä suurempi osuus rahoituksella.

Yritys kertoo, että Suomen teillä liikkuu päivittäin "yli satatuhatta Santanderin rahoittamaa ajoneuvoa".

Santander teki rahaa myös muilla kulutusluotoilla.

Espanjalainen pankkijätti Santander omistaa suomalaisyhtiön norjalaisen pankkinsa kautta.

_Otsikkoa täsmennetty ja juttuun lisätty klo 14:52, että myös Jaakko Tarhonen ja Kari Toivanen saivat tuloja Santanderista. _