1. yle.fi
  2. Uutiset

Matkalla maailmalla? Tarkista, ettei lentoyhtiösi kuulu mustalle listalle

EU:n päivittämä musta lista sisältää yli 230 lentoyhtiötä 20 eri maasta. Euroopan unionilla on merkittävä rooli maailmanlaajuisten lentoturvallisuuskriteerien asettamisessa, sillä se muodostaa maailman kolmanneksi suurimman ilmailumarkkinan.

Ulkomaat
Filippiiniläinen lentokone nousemassa lentoon Manilan lentokentällä.
Kaikki filippiiniläiset lentoyhtiöt ovat päässeet pois EU:n mustalta listalta kohennettuaan lentoturvallisuuttaan. Ritchie B. Tongo/ EPA

Euroopan komission mustalle listalle päätyneiden lentoyhtiöiden toiminta on joko kokonaan kielletty tai sitä on merkittävästi rajoitettu Euroopan unionin jäsenmaiden ilmatilassa. Kyseiset lentoyhtiöt eivät täytä EU:n lentoturvallisuuskomitean laatimia turvallisuuskriteerejä.

Euroopan komission luoman palvelun avulla matkustajat voivat tarkistaa, kuuluuko valittu lentoyhtiö EU:n laatimalle lentokieltolistalle. Työkalu löytyytäältä (siirryt toiseen palveluun).

EU:n laatimien turvallisuuskriteerien mukaan lentoyhtiöiden toimintakelpoisuuteen vaikuttavat esimerkiksi lentopaikkojen fyysiset ominaisuudet ja infrastruktuuri, lentokoneiden järjestelmien ja rakenneosien toimivuus, ilmaliikenteen hallinta ja lennonjohtajien kelpoisuus toimia tehtävässään.

Lentokiellossa afrikkalaisia ja aasialaisia lentoyhtiöitä

Afrikkalaisista maista ainakin Kongon tasavalta, Kongon demokraattinen tasavalta, Sambia, Mosambik, Liberia, Libya ja Eritrea ovat sellaisia maita, joiden kaikki lentoyhtiöt ovat toimintakiellossa EU:ssa.

Aasian maista toimintakielto koskee kaikkia lentoyhtiöitä Nepalista, Afganistanista ja Kirgisiasta. Indonesialaisista lentoyhtiöistä vain neljä ovat sellaisia, joiden toiminta on sallittu EU:n alueella.

Etelä-Amerikasta mustalle listalle on merkitty vain yksi yksittäinen lentoyhtiö Surinamista nimeltään Blue Wing Airlines.

Rajoitusten kautta parannuksiin

Euroopan komission laatima lista sisältää myös kahdeksan lentoyhtiötä, joiden toimintaa on merkittävästi rajoitettu EU:ssa. Listalla ovat esimerkiksi Pohjois-Korean Air Koryo, Iranin Iran Air ja Madagaskarin Air Madagascar.

Kieltolistalta on poistettu filippiiniläiset lentoyhtiöt, jotka ovat parantaneet lentoturvallisuuttaan merkittävästi. EU:n liikennekomissaari Violeta Bulc toivoo, että Filippiinien ponnistelut lentoturvallisuuden kehittämiseksi kannustaisi muita mustalle listalle joutuneita lentoyhtiöitä kehittämään palveluitaan vastaamaan Euroopan turvallisuusvaatimuksia.

Lue seuraavaksi