Vanhasta Raumasta odotettu uusi kuvakirja: "Arkea eikä postikorttimaisemia"

Unescon maailmanperintökohdetta Vanhaa Raumaa esittelevät kirjat ovat kestosuosikkeja. Teokset ovat kuitenkin olleet jo vuosia loppuunmyytyjä. Tuore Vanha Rauma -kirja esittelee puukaupunginosaa paikallisten luontokuvaajien silmin.

Kotimaa
Vanhan Rauman kadulla autoja ja ihmisiä. Taivaalla sadepilviä ja sateenkaari.
Kuninkaankatu Vanhassa Raumassa.Vanha Rauma -teos.

Vanhan Rauman hieno miljöö on taltioitu moneen kertaan, mutta edelleen tästä Unsecon maailmanperintökohteesta löytyy uusia yksityiskohtia. Oletko esimerkiksi nähnyt kuvaa, jossa vihreät revontulet leiskuvat Vanhan Rauman yllä?

Turistit kaipaavat kaupunkikirjoja

Viimeisimmän Vanha Rauma -teoksen julkaisemisesta on ehtinyt kulua jo 15 vuotta. Puukaupunginosaa esittelevät teokset ovat olleet jo vuosia loppuunmyytyjä. Lopulta kirjakauppias Päivi Luosma kyllästyi myymään turisteille ei-oota.

– Siksi syntyi ajatus uudesta Vanha Rauma -kirjasta. Halusin siitä erilaisen, joten otin yhteyttä paikallisiin luontokuvaajiin.

Nyt Vanhan Rauman maisemat on taltioitu uudenlaiseen kuvakirjaan. Valokuvaajat Raimo Sundelin ja Altti A. Salo ovat lähestyneet historiallista Raumaa luontokuvaajan silmin. Vanha Rauma -teoksen kaksikielinen teksti kertoo maailmanperintökohteen historiasta, mutta antaa äänen myös tämän päivän asukkaille ja yrittäjille.

– Tarkoituksena oli nimenomaan kuvata arkea, ei postikorttimaisemia, kertoo Raimo Sundelin.

Luontokuvaaja ymmärtää valon päälle ja ymmärtää myös kuvata eri säillä. Se on tämän kirjan juttu.

Valokuvaaja Raimo Sundelin

Sundelin vakuuttaa, että kaikki kirjan valokuvat ovat autenttisia tilanteita Cartier-Bresson -tyyliin.

Revontulet venyttivät aikataulua

Vanha Rauma -teoksessa on mukana on muun muassa kuva, jossa Rauma kylpee revontulien alla ja kuvia eri vuodenajoilta.

– Luontokuvaaja ymmärtää valon päälle ja ymmärtää myös kuvata eri säillä. Se on tämän kirjan juttu, toteaa Raimo Sundelin.

Harvinaiset revontulikuvat ehtivät nipin napin kirjaan. Kirjan deadline oli sovittu sunnuntaiksi, mutta seuraavan viikon tiistain ja keskiviikon väliseksi yöksi oli luvattu revontulia. Sundelin halusi ehdottomasti ikuistaa kirjaan tämän Raumalla harvinaisen näyn. Hän valmistautui lähtemään Rauman Naulamäkeen.

– Tiesin tasan tarkkaan, mihin minun pitää mennä, jotta saan niistä kuvan. Revontulikuvaa ei ole kukaan Vanhassa Raumassa ottanut eikä varmaan moni ole sellaista eläessään Vanhassa Raumassa päässyt näkemään.

Aina löytyy uusia yksityiskohtia

Vanhasta Raumastakin siis löytyy vielä uusia näkökulmia ja yksityiskohtia.

– Valokuvaajan tehtävä on juuri tehdä havaintoja ja löytää niitä, Sundelin muistuttaa.

Sundelin kehottaakin kaikkia tekemään joskus turistimatkan omaan kotikaupunkiinsa ja tietoisesti etsimään sieltä uusia yksityiskohtia.