Alvar Aalto innostaa – arkkitehtuurikilvassa ennätyksellinen osanotto

Kahden Alvar Aallon suunnitteleman vierekkäisen museon yhdistäminen Jyväskylässä innosti ennätykselliseen osanottoon arkkitehtuurikilpailussa. Alvar Aalto -säätiön ja Jyväskylän kaupungin järjestämään kansainväliseen Ruusupuiston arkkitehtuurikilpailuun saapui 674 kilpailuehdotusta. Osanotto on Suomen arkkitehtuurikilpailuissa kaikkien aikojen toiseksi suurin – heti Guggenheim Helsinki -kilpailun jälkeen.

kulttuuri
Arkkitehtikilvassa etsitään ratkaisua Alvar Aalto -museon (vas.) ja Keski-Suomen Museon yhdysosalle.
Arkkitehtikilvassa etsitään ratkaisua Alvar Aalto -museon (vas.) ja Keski-Suomen Museon yhdysosalle.Alvar Aalto -museo

Kilpailussa suunnitellaan Alvar Aalto -museon ja Keski-Suomen museon yhdistävä lisärakennus ja alueen ulkotila. Nivelosan tulee palvelemaan yhdyskäytävänä, yhteisenä museokauppana ja teknisenä tilana. Kahdesta Alvar Aallon merkkiteoksesta on tarkoitus kehittää vetovoimainen ja korkealaatuinen museokeskus Jyväskylään.

Alvar Aalto -säätiön johtaja Tommi Lindh pitää Ruusupuiston kansainvälistä ideakilpailua merkittävänä tapauksena modernin arkkitehtuurin historiassa.

– Oman piristysruiskeensa kiinnostukselle tuo se, että uutta arkkitehtuuria ollaan sovittamassa akateemikko Alvar Aallon suunnittelemien museoiden yhteyteen. Huomionarvoista on myös se, että melko pienellä lisärakentamisella vaikutetaan olennaisesti koko tulevan museokeskuksen toimivuuteen, kertoo Lindh.

Palkintolautakunta painottaa arvosteluperusteissaan muun muassa arkkitehtonista kokonaisotetta sekä suunnitelman teknistä ja taloudellista toteutettavuutta. Erityisen tärkeää on, että voittajaehdotus sopii valtakunnallisesti arvokkaaseen kulttuuriympäristöön ja siinä on löydetty luonteva yhteys Alvar Aallon arkkitehtuurin kanssa.

Museoiden viereen on juuri valmistunut Jyväskylän yliopiston Ruusupuiston uudisrakennus.
Yliopiston uudisrakennus otettiin käyttöön museoiden naapurissa Ruusupuistossa syyskuussa.Ari Heinonen

Keski-Suomen Museon johtaja Heli-Maija Voutilainen jännittää miten kilpailijat ovat ratkaisseet uudisosan toiminnalliset tarpeet ja arkkitehtonisen haasteen. Palkintolautakunnan puheenjohtaja ja Jyväskylän Tilapalvelun suunnittelupäällikkö Ulla Rannanheimo arvioi, että kansainvälisesti huippusuosion saanut kisa lisää entisestään Jyväskylän tunnettavuutta hyvän arkkitehtuurin kaupunkina.

Palkintolautakunnan jäseninä toimivat kaupungin edustajina kiinteistöjohtaja Esko Eriksson, palvelujohtaja Ari Karimäki, suunnittelupäällikkö Ulla Rannanheimo, yleiskaavapäällikkö Leena Rossi ja kaupunginarkkitehti Leila Strömberg. Museoita edustavat johtaja Tommi Lindh ja museonjohtaja Heli-Maija Voutilainen. Suomen arkkitehtiliittoa palkintolautakunnassa edustavat arkkitehdit Asmo Jaaksi ja Anu Puustinen.

Kilpailun voittajat julkistetaan Arkkitehtuurin päivänä ja Alvar Aallon syntymäpäivänä 3. helmikuuta 2016.

Ilmakuvasta näkyy hyvin museoiden väli, johon nivelosa tulee.
Ilmakuvasta näkyy hyvin museoiden väli, johon nivelosa tulee.Ari Heinonen