Essayahin terveiset pakolaisleiriltä: kehitysyhteistyön avustusleikkaukset lyhytnäköistä politiikkaa

Viime viikolla Jordaniassa vieraillut kristillisdemokraattien puheenjohtaja ihmettelee, miksi hallitus päätti leikata 50 miljoonaa euroa kehitysyhteistyötä tekevien kansalaisjärjestöjen avustuksista. Leikkausten vuoksi järjestöt joutuvat supistamaan avustustyötään kohdemaissa tuntuvasti.

kehitysyhteistyö
Sari Essayah.
Jukka Lintinen / Yle

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, lapinlahtelaiskansanedustaja Sari Essayah sanoo, että hallituksen pitäisi perua kehitysyhteistyötä tekevien kansalaisjärjestöjen rahoitusleikkaukset.

Yle Savon ja Yle Pohjois-Karjalan kansanedustajatentissä puhunut Essayah kokee, että kohdemaissa tehtävän kehitysavun leikkaus on erittäin lyhytnäköistä politiikkaa. Kansanedustaja vieraili viime viikolla tutustumassa Kirkon ulkomaanavun ja Suomen helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fidan toimintaan pakolaisleirillä Jordaniassa.

– Suomalaiset luotettavat kansalaisjärjestöt tekevät kaikkein tehokkainta kehitysaputyötä ja ovat hyvässä yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Monet syyrialaiset odottavat siellä, että olot rauhoittuisivat ja he pääsivät palaamaan kotiinsa. Tästä työstä ei pitäisi missään nimessä leikata.

Fidan toiminta Jordaniassa lakkaa ennen joulua määrärahaleikkausten vuoksi. Järjestö lopettaa toimintansa myös Israelissa, Kiinassa, Pakistanissa ja Sri Lankassa. Kirkon ulkomaanapu puolestaan vetäytyy leikkausten vuoksi Libanonista, Hondurasista, Mosambikista ja Kongon demokraattisesta tasavallasta

Kristillisdemokraatit esitteli vaihtoehtobudjettinsa lokakuun lopulla. Siinä esitettiin, että 50 miljoonan euron leikkaus kehitysyhteistyötä tekevien kansalaisjärjestöjen avustuksista perutaan.