Vuorineuvos veroista: "Ihmiset eivät halua työskennellä, jos siitä ei jää itselle kovin paljon"

Luja-yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja Hannu Isotalon mielestä veropakolaisiksi lähtevien yritysjohtajien henkilöihin kohdistuva arvostelu on liiallista, koska laki mahdollistaa verojen pakenemisen ulkomaille. Verotietojen julkaiseminen on hänestä yhdistelmä avoimuutta ja tirkistelyä.

verotus
Luja-yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja Hannu Isotalo rintakuvassa. Katsoo suoraan kameraan.
Toni Pitkänen / Yle

Luja-yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja, vuorineuvos Hannu Isotalo ei maanantaina aamupäivällä vielä tiennyt tämän syksyn sijoitustaan maakunnan verotiedoissa. Isotalo on tottunut näkemään nimensä listoilla eikä välitä asiasta.

– Ehkä huomenna kun lehden lukee, tiedot pakosti tulevat vastaan.

Verotietojensa mukaan Isotalo oli Pohjois-Savon 11. hyvätuloisin henkilö viime vuonna. Hänen pääoma- ja ansiotulonsa olivat yhteensä noin 1,4 miljoonaa euroa. Valtakunnallisesti hän on yhteenlasketuilta tuloiltaan 376. hyvätuloisin vuoden 2014 tilastossa.

Isotalon mielestä verotuksen tasapuolisuutta loukataan sillä, että yritysjohtajille jää laillinen mahdollisuus jättää veroja maksamatta niin sanottuina veropakolaisina. Henkilöihin kohdistuva arvostelu on Isotalon mielestä kuitenkin liiallista, koska eläkepäivät Portugalissa eivät ole lainvastaisia.

– Veropakolaisuus ei ole laitonta, mutta ei myöskään hyväksyttävää.

Isotalo on ollut mukana politiikassa kotikaupunkinsa Kuopion kokoomuslaisena kaupunginvaltuutettuna 1985–2000. Hän on ollut myös kaupunginhallituksena jäsen kahdesti, joista toisella kaudella 1993–1996 puheenjohtajana.

Pimeät tulot houkuttavat harmauteen

Isotalon mielestä verotusta pitäisi madaltaa Suomessa.

– Ihmiset eivät halua työskennellä, jos siitä ei itselle kovin paljon jää.

Oikeudenmukainen verotus on hänestä tasapuolista niin, että samoista tuloista maksetaan samat verot ja samoista menoista samansuuruinen arvonlisävero. Moni allekirjoittaa Isotalon mukaan samat periaatteet, mutta arki saattaa tuoda ihmisten ajattelusta esiin muita puolia.

– Jos ihmisille tulee mahdollisuus hankkia pimeitä tuloja, saatetaan olla valmiita hyödyntämään verosäästöä harmaan talouden puolelta.

Tällöin aiempi vaatimus verotuksen tasapuolisuudesta unohdetaan, Isotalo sanoo.

Luja-yhtiöt on yksi Suomen suurimmista rakennusalan konserneista. Isotalo on toiminut yhtiön toimitusjohtajana 1970-luvun puolivälistä 2000-luvulle saakka. Hän on edelleen yhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Verotiedoista analyysia

Isotalon mielestä verotietojen julkaisulla on merkitystä. Tietojen julkaiseminen on osin avoimuutta ja osin tirkistelyä. Hän uskoo, että tiedoista tehdystä uutisoinnista osa voi olla mielenkiintoista, ja analyyseilla voi olla ohjausvaikutusta. Esimerkiksi hän mainitsee palkkojen vertailun sukupuolen mukaan.

– Analyysin tekeminen vaatii työtä. Verotietojen julkaisu ei kovin paljon vielä jalosta tietoja, hän sanoo.

Isotalon mielestä olisi hyvä, jos verotiedot julkistettaisiin toimitettuina listoina. Hänen mielestään nykyinen käytäntö hakukoneineen on ristiriidassa suomalaisen kulttuurin kanssa. Suomalainen ei halua kertoa tulojaan kuin lähimmille ystävilleen, Isotalo sanoo.

– Jenkeissä kerrotaan heti tavatessa paljonko tienataan vuodessa. Se on mittari millä ihmisiä punnitaan, mutta ei meillä Suomessa.