Susia on entistä enemmän: "Meillä on hyvin paljon pentueita"

Suomen susikannan painopiste on Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa ja Kainuussa. Kannanhoidollinen metsästys jatkuu myös tulevana talvena.

luonto
Susikartta. Haut on tehty Riistavahinkorekisteristä ajalta 1.8.2015-30.10.2015.
Petoyhdyshenkilöiden syöttämät susihavainnot on merkitty keltaisella, niitä on 180. Punaisella merkityt havainnot koskevat susia, jotka ovat liikkuneet lähellä pihapiirejä. Niitä on 34. Riistavahinkorekisteri

Susi voi hyvin Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Kanta kestää Suomen Riistakeskuksen mukaan metsästystä myös ensi talvena.

– Meillä on hyvin paljon pentueita ja susikanta on huomattavasti runsastunut edellisestä vuodesta. Viralliset luonnonvarakeskuksen pentuekartat saadaan muutaman päivän kuluttua, sanoo Suomen Riistakeskuksen Keijo Kapiainen.

Meillä on hyvin paljon pentueita ja susikanta on huomattavasti runsastunut edellisestä vuodesta.

Keijo Kapiainen

– Vaikka meillä oli viime talvena kannanhoidollisia lupia ja niillä luvilla ammuttiin 17 sutta ympäri Suomen, niin tiedossa oli, että susikanta lisääntyisi 30–40 prosenttia.

Susikannan säätely on Kapiaisen mukaan poliittinen päätös. Kannanhoidollinen metsästys jatkuu myös tulevana talvena.

– Uskallan myös veikata, että se tullaan tekemään suuremmilla lupamäärillä. Kannanhoitosuunnitelmassa meille on määritelty tavoitteita ja kunhan meillä on pentuekartat käytössä, niin nähdään kuinka niiden tavoitteiden rajoissa liikutaan.

– Kanta on tällä hetkellä sen verran suuri, että kannanhoidolliset poikkeusluvat tulisi maa- ja metsätalousministeriön asetuksella tänäkin talvena sallia, ja niin olen ymmärtänytkin, että kyseistä asetusta valmistellaan, summaa Suomen Riistakeskuksen Keijo Kapiainen.