Supercell keikkui yhä tulolistojen kärjessä – lue Ylen jutut veropäivästä

Eniten ansiotuloja tienasi viime vuonna Supercellin pelisuunnittelija Lasse Louhento. Peliyhtiö oli myös suurin yhteisöveron maksaja. Yle on kertonut tänään julki tulleista verotiedoista lukuisissa jutuissaan.

verotus
Verohallinon ikkuna Helsingin Haapaniemenkadulla.
Sami Halinen / Lehtikuva

Viime vuoden eli vuoden 2014 verotiedot on julkistettu tänään maanantaina.

Tulolistojen kärjessä keikkui jälleen peliyhtiö Supercell, jonka pelisuunnittelija Lasse Louhento kiilasi eniten ansiotuloja tienanneiden kärkeen. Hänen ansiotulonsa olivat noin 6,1 miljoonaa euroa.

Louhennon huipputuloja on selitetty optio-ohjelmalla. Supercell kertoi tänään, että useat sen työntekijät merkitsivät viime vuonna osakkeita optio-oikeuksilla.

Pääomatulojen kärkinimet olivat Hannu Hukkanen ja Tomi Kuntze – kumpikin noin 26,7 miljoonan euron pääomatuloilla. Hukkanen ja Kuntze kuuluvat salolaisen led-valaistustekniikkaan erikoistuneen Ledilin perustajiin. Ruotsalainen pääomasijoitusyhtiö osti yrityksen viime vuonna.

Suomen suurin yhteisöveron maksaja oli OP-ryhmä, jos mukaan lasketaan kaikki ryhmään kuuluvat yhtiöt. Yksittäisistä yhtiöistä suurimmaksi yhteisöveron maksajaksi harppasi puolestaan Supercell. Kärkipaikoilla olivat myös lääkeyhtiö Bayer ja metsäjätti UPM.

Yle on koonnut maanantain aikana taulukkoihin muun muassa suurituloisimmat ihmiset ja sata suurinta yritysveron maksajaa.

Sadan kovatuloisimman joukossa 15 naista

Mutta – mitä tiedämme eniten veroja maksaneista? Se käy ilmi Ylen koostamasta grafiikasta.

Kaiken kaikkiaan viime vuonna tuhannen eniten ansiotuloja saaneen yhteenlasketut ansiotulot jatkoivat kasvuaan. Pääomatuloissa tuhannen kärjen tulokasvu sen sijaan taittui edellisvuoteen verrattuna.

Suurituloisimmat maksoivat vuonna 2014 veroja yhteensä satoja miljoonia euroja eli niin paljon, että verojen kokonaissummalla maksaisi esimerkiksi rakenteilla olevan uuden lastensairaalan.

Naisia sadasta kovatuloisimmasta oli vain viisitoista. Heidän osuutensa sadasta eniten ansainneesta tipahti jonkin verran toissa vuodesta.

Ministereiden tulokuningatar: Anne Berner

Tuhannen suurituloisimman veroprosentit vaihtelevat jyrkästi, ilmeni Yle Uutisten selvityksestä. Kovin veroprosentti – 60,1 – oli Nokian Rajeev Surilla. Pienin veroprosentti eli 0,6 löytyi Pohjanmaalta.

Veroprosentti voi olla alhainen esimerkiksi siinä tapauksessa, että palkkatulo on ansaittu ulkomailla.

Poliitikoista mieskansanedustajilla on paremmat tulot kuin naiskollegoillaan. Kaikkien nykyisten kansanedustajien verotettava tulo oli yhteensä noin 18,6 miljoonaa euroa.

Nykyisistä ministereistä ylivoimaisesti eniten tuloja oli viime vuonna liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerillä (kesk.), kun huomioidaan sekä ansio- että pääomatulot. Hänen ansio- ja pääomatulonsa olivat yhteensä 566 269 euroa.

Presidenteistä suurimmat verotettavat tulot sai Mauno Koivisto. Koivisto tienasi viime vuonna ansio- ja pääomatuloja kaikkiaan 196 425 euroa. Toiseksi eniten tienasi presidentti Tarja Halonen ja kolmanneksi Martti Ahtisaari.

Politiikasta voi ponnahtaa loistopalkoille: Esimerkiksi entisen elinkeinoministerin Jyri Häkämiehen (kok.) tulot ovat olleet kahdessa viime verotuksessa noin 360 000 euroa. Häkämies toimii nykyisin Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajana.

Hän on myös maan kovapalkkaisin työmarkkinapomo.

Kaija Koo peittosi Cheekin

Vähintään miljoona euroa ansiotuloa saaneiden lukumäärä kasvoi Suomessa viime vuonna.

Verotietojen mukaan yhteensä 89 ihmisen ansiotulot ylsivät vuonna 2014 ainakin miljoonaan euroon. Vuonna 2013 palkkamiljonäärejä oli 80.

Samalla pomppasi nollatuloisten määrä – 50 542:sta 55 942:een. Suomessa asuu näin ollen yli 50 000 kansalaista, joiden verotettavat ansio- ja pääomatulot olivat viime vuonna tasan nolla euroa.

Suomessa toimivien suurten avustusjärjestöjen johtajien tuloissa oli viime vuonna kymmenientuhansien eurojen eroja. Ylen selvittämistä tuloista korkeimmalle kipusi Suomen Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula. Hänen ansiotulonsa olivat runsaat 107 000 euroa.

Poliiseista ylin poliisijohto tienasi puolestaan kolme kertaa enemmän kuin peruspoliisi. Ylin tuomiovalta on 150 000 euron kerhossa.

Julkisuuden henkilöistä Kaija Koon asema maan kovimpiin kuuluvana artistina vahvistuu. Hän tienasi viime vuonna noin 270 000 euroa – enemmän kuin Helsingin olympiastadionin kaksi kertaa loppuunmyynyt Cheek.

Kirjallisuuden veroaatelia ovat yhä Leena Lehtolainen, Jari Tervo ja Reijo Mäki. Heistä jokaisen ansiotulot ylittivät viime vuonna 200 000 euron rajapyykin.

Yle on tänään selvittänyt myös sitä, kuinka paljon suositut suomalaisbloggaajat tienasivat viime vuonna. Kävi ilmi, että blogeilla voi tienata Suomessakin mukavasti.