1. yle.fi
  2. Uutiset

Yle Lesboksella: Pakolaiset huuhtoutuvat rannalle

Kreikan Lesbos-saaren pakolaistilanne pahenee koko ajan. Saarella ei riitä enää edes hautapaikkoja kuolleille pakolaisille, kertoo Lesboksella oleva Ylen toimittaja Antti Kuronen.

Ulkomaat
Pakolaisia saapumassa kumiveneellä Lesboksen saarelle
Antti Kuronen / Yle

Ylen toimittaja Antti Kuronen on seuraamassa pakolaistilannetta Kreikassa, Lesboksen saaren pohjoisosassa. Kurosen arvion mukaan saarelle on tänään maanantaina saapunut parikymmentä pakolaisia kuljettanutta venettä.

– Näin kumiveneen, jossa oli noin 50 ihmistä. He olivat shokissa ja hätääntyneitä, sillä vene vuoti vettä. He kuitenkin selvisivät, Kuronen kertoo.

Useimpien pakolaisten kulkureitti Eurooppaan kulkee Lesboksen kautta. Alle 90 000 asukkaan saarelle on saapunut arvioilta 250 000 pakolaista.

- He tulevat Syyriasta, Irakista ja Afganistanista. Mukana on perheitä, joissa on paljon pieniä lapsia, Kuronen sanoo.

Vapaaehtoiset auttavat

Kuronen kertoo nähneensä saarella paljon vapaaehtoisia työntekijöitä, jotka auttavat saarelle päässeitä pakolaisia.

– Lääkärit ja muut vapaaehtoiset auttavat pakolaisia rannalta rekisteröintikeskuksiin. Sen sijaan en ole huomannut, että viranomaiset osallistuisivat pelastustöihin millään tavalla.

Vaarallinen merimatka

Turkin rannikolta pääsee Lesbokselle huonollakin veneellä kahdessa tunnissa.

– Tänään oli hyvä päivä, sillä sää oli selkeä ja tuuleton. Monet tulevat yöllä pimeässä, ja silloin Lesboksen rannikko on erityisen vaarallinen jyrkkine kivikkoineen, Antti Kuronen kuvailee.

Hautapaikat loppuneet

Viime viikolla iso vene haaksirikoutui Lesboksen edustalle. Noin sadan ihmisen epäillään hukkuneen.

- Eilen tänne rannalle huuhtoutui 13 ihmistä. Heistä kuusi oli lapsia, Kuronen kertoo.

Lesboksen pormestarin Spyros Galinoksen mukaan saari on mahdottoman tehtävän edessä. Pormestari kertoi Kreikan radion haastattelussa, että yli 50 pakolaisen ruumiit odottavat hautaamista. Idyllinen Välimeren saari ei pysty varautumaan näin suureen pakolaismäärään.

Lue seuraavaksi