Tangokuninkaan käännytystyö puree: Koukutan nuoret kuuntelemaan humppaa

Tangokuningas Aki Samuli on kiertänyt keikkalavoja ja opetellut muusikon elämää neljän kuukauden ajan. Siinä ajassa hän on oppinut suojaamaan päänsä viimalta ja arvostamaan kotiaan maalla. Helsinkiin en muuta koskaan, tangokuninkaallinen vannoo.

musiikki
Tangokuningas Aki Hakonen.
Mikko Tuomikoski / Yle

Aki Samuli kruunattiin heinäkuussa tangokuninkaalliseksi. Kruunajaisten jälkeen arki on ollut kiireistä.

Tangokuningas on kiertänyt tanssilavoja Hovinarrit-orkesterinsa kanssa. Hän kuvailee elävänsä unelmaansa, vaikka ammattilaulajan arki on pakottanut luopumaan monesta asiasta.

– Matkat keikkapaikoille ovat pitkiä. Saatan istua autossa 12 tuntia yhteen suuntaan.

Hän tosin vakuuttaa, ettei autossa istuminen ole pelkästään huono asia. Kilometrien kuluessa on ehtinyt tutustua orkesterin jäseniin.

Hotellielämä ja keikkarundit verottavat silti. Vaikka lavalla artisti on valokeilassa ja huomion keskipisteenä, arki tuntuu yksinäiseltä.

– Yksinäisyys on varjopuoli. Sitä vain odottaa takahuoneessa omaa vuoroa, kun bändi lämmittelee. Mutta käännän senkin lataushetkeksi.

"Olen aina ollut kova tekemään duunia"

Aki Samulin mielestä on itsestäänselvyys, että saadakseen jotain uutta vanhasta on luovuttava. Aiemmin ravintolatoimenjohtajana lahtelaisissa ravintolalaivoissa toiminut laulaja jätti leipätyönsä tangovoittonsa jälkeen.

Jos yläasteella ei huvittanut mennä kouluun, soitin opettajille muka omana isänäni, että 'Aki on nyt kipeänä'.

Aki Samuli

Myös hevosista on pitänyt luopua.

– Olen ollut aina kova tekemään duunia, kahminut kaiken itselleni ja tahtonut hoitaa kaiken. Olen tajunnut, että uusille asioille pitää antaa tilaa. Enää en ehdi käydä tallilla, joten siitä oli luovuttava kokonaan.

Iloinen ja nauravainen Aki Samuli näkee muutokset mahdollisuuksina.

– En näe artistin tehtäviä työnä. Ihmiset mieltävät työn usein pakollisena asiana, jota on pakko tehdä.

Flunssan karkotusta ja äänen varjelua

Ennen tangokuninkuuttaan nastolalainen ei osannut kuvitella, millaiseksi arki vielä muuttuu. Hänestä pyöritys ja keikkaileminen ovat olleet älyttömiä, mutta mukavia asioita.

Jos hän on jotakin oppinut ammatinvaihdoksen myötä, niin itsestään huolta pitämistä.

Matalasta äänestään tunnettu Aki Samuli välttelee esimerkiksi flunssaa kaikin keinoin, koska sairastuminen hankaloittaisi keikkailemista.

– Keskityn aiempaa enemmän siihen, etten lähde ulos ilman kaulahuivia, jos on kylmä viima. Pukeudun lämpimästi ja varjelen päätäni. Laulan mahdollisimman pehmeästi, etten ylirasita ääntäni.

Tangokuninkaalla oli möreä ääni jo nuorena. Äänestä on ollut vekkulille nuorelle miehelle hyötyä jo ennen muusikon uraa.

– Jos yläasteella ei huvittanut mennä kouluun, soitin opettajille muka omana isänäni, että 'Aki on nyt kipeänä', hän paljastaa ja röhähtää nauruun.

Tangokuningas Aki Hakonen.
Aki Samuli eli Aki Hakonen aikoo jatkossakin asua Nastolassa. Helsinkiin mies ei lähtisi mistään hinnasta. Mikko Tuomikoski / Yle

Käännytystyö on vielä kesken

Aki Samulin tangovuosi on pian puolivälissä. Ensimmäinen sinkku julkaistiin lokakuun lopussa. Albumi tulee ulos loppuvuoden aikana.

On supervoitto, että olen koukuttanut seitsemänvuotiaan kuuntelemaan humppaa.

Aki Samuli

Hän kertoo tavoitteekseen nuorentaa iskelmäfanien ikäjakaumaa, tuoda keikoille myös nuorta väkeä. Uudet kuuntelijat ovat jo löytäneet tiensä tanssilavoille.

Aki Samulin nuorin fani on artistin mukaan seitsemänvuotias poika, joka kiertää keikoilla äitinsä kanssa.

– On supervoitto, että olen koukuttanut seitsemänvuotiaan kuuntelemaan humppaa. Työni on vielä kesken, mutta lavoilla on näkynyt muutenkin paljon nuoria, jotka ovat löytäneet iskelmämusiikin.

Vaikka nastolalainen kiertää laulamassa tummalla äänellään tangosävelmiä ympäri maata, yksi asia on varma: hän palaa aina kotipitäjäänsä Nastolan Villähteelle.

– Moni on kysynyt, milloin muutan pääkaupunkiseudulle. Olen sanonut, että en muuta Helsinkiin koskaan. Maaseudun rauhassa on hyvä olla.