1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Latviassa byrokratia rassaa, mutta onneksi latvialaiset ovat olemassa

Ylen uusi Baltian kirjeenvaihtaja oppii heti alussa, että opettajat ilmaantuvat eteen mitä erikoisimmissa paikoissa ja mitä oudoimmissa muodoissa. Latvialainen byrokratia hämmentää, mutta sitten saapuvat ihmiset.

Ylen Baltian-kirjeenvaihtaja Marjo Näkki. Kuva: Yle

Istuin kesällä pärnulaisella terassilla ja katsoin ärsyyntyneenä virolaista ystävätärtäni. Hän oli juuri alkanut opettaa minua, täysi-ikäistä, vuosia ulkomailla asunutta ihmistä siitä, miten asiat kannattaisi uudessa kotimaassa hoitaa.

– Hyppää bussiin ja mene sinne paikan päälle. Mitä sinä täällä valitat?

Olin juuri purkautunut hänelle tuoreista kokemuksistani latvialaisesta byrokratiasta ja ihmisten laiskuudesta vastata puhelimeen tai sähkopostiviesteihin.

Olin saanut paikan Ylen Baltian kirjeenvaihtajana ja alkanut innokkaasti hoitaa Latviaan muuttoon liittyviä asoita, mutta kokenut toistuvasti juoksevani päin tukevaa tiiliseinää. Suurin osa virallisista sivustoista oli vain latviaksi, hyvistä suosituksista huolimatta kiinteistövälittäjät eivät vastanneet kyselyihini vuokra-asunnoista ja kaikki muukin tuntui kovin vaivalloiselta.

Olin todella ärtynyt. Olin alkanut pohtia, josko virolaisten stereotypiat naapurimaan asukkaista sittenkin pitivät paikkansa. Ehkä latvialaisuus olikin vain ammatti ja kenties latvialaisilla todellakin oli myös se kuudes varvas. Epäilyttävää sakkia tuntuivat olevan joka tapauksessa.

Ornitologi opettaa

Sitten lopetin valittamisen ja nousin muutama päivä myöhemmin bussiin Tallinnasta Riikaan. Kesken matkan puoleeni nojautui käytävän yli tummahipiäinen nuorukainen, joka kysyi englanniksi, oliko hänen kädessään pitämä tuote jogurttia.

– Ei, se on piimää, pohjoiseurooppalaista herkkua, vastasin ja vakuutin sen olevan hyväksi vatsalle.

Aloimme keskustella. Mies kertoi olevansa kolumbialainen ornitologi, joka oli kiertelemässä Eurooppaa ja nyt matkalla kohti Puolaa. Kehuin miehen rohkeutta, olihan hänen taipaleensa toiselta puolen maailmaa vaikuttavan kuuloinen.

Minä tunnustin matkanpääkseni vaatimattomasti naapurimaan Latvian. Ornitologi katsoi minua ruskeilla silmillään ja vastasi rauhallisesti:

– Välimatkalla ei ole merkitystä. Sinun täytyy antaa elämän yllättää.

Opettajat kuulemma ilmaantuvat mitä odottamattomimmissa paikoissa ja mitä erikoisimmissa muodoissa. Kolumbialainen ornitologi tuntui omaavan sellaista viisautta, jota kannattaisi ehkä kuunnella.

Olin huomannut, että ainakaan pärnulaisella terassilla kiukuttelu ei varsinaisesti edesauttanut asioiden hoitoa. Niinpä vaihdoin lennosta asennetta. Seuraavassa kerron, miten annoin latvialaisen elämän yllättää.

Byrokratiaa ja kuppi kahvia

Riiassa saa kahvia, vaikka yrittäisikin maksaa kahvilassa viisikymppisellä ja kassassa ei ole vaihtorahaa. Saat kahvisi ja sillä välin, kun nautiskelet sitä, kahvilaan ilmaantuu joukko japanilaisia turisteja, jotka maksavat käteisellä, ja vaihtokassassa on pian tarvittava määrä vaihtorahaa. Yllätys – aluksi kielteinen, sitten myönteinen.

Latvialaiset ovat taikauskoisia (se ei ole yllätys, niin ovat virolaisetkin). Tosin vahva suositus hoitaa asiat kuntoon ennen syyskuun puoliväliä oli yllätys. Merkurius nousisi silloin (yllätys, en tiennyt), ja sillä saattaisi olla negatiivisia vaikutuksia ihmispolon elämään (yllätys, hämmentävä).

Mystiset välittäjät

Latvialaiset virastot ovat kamalia, mutta asiakaspalvelijat ovat siellä hyvin ystävällisiä.  Tämä oli myönteinen yllätys. Viranomaiset saattavat palauttaa lomakkeesi käsittelyyn siitä syystä, että yhteen nimi on kirjoitettu isoin kirjaimin ja toiseen tekstaten. Kyse siis samasta nimestä, mutta eri kirjasintyypistä (yllätys, kielteinen).

Kiinteistövälittäjät ovat hieman passiivisia (yllätys, kielteinen). Tosin sitten puhelimesi soi ja  kaunista suomea latvialaisittain puhuva nainen kertoo kuulleensa asunnon etsinnästäni ja vinkkaa tietämästään asunnosta Riian kauniissa Art Nouveau -keskustassa (yllätys, myönteinen).

Menet paikalle ja huomaat, että asunto on kiva, mutta valitettavasti sijaitsee rakennustyömaan naapurissa (yllätys, kielteinen). Asunnonomistaja kuitenkin vinkkaa sinulle tuntemiaan ihmisiä, jotka auttavat asunnon etsinnässä (yllätys, myönteinen).

Lopulta päädyt asumaan vanhaankaupungin taiteilija-asuntoon, jonka kulmilla sijaitsee lähikauppana Stockmann (yllätys, myönteinen).

Baltialaista apua

Ystävystyn nopeasti monen latvialaisen kanssa (yllätys, myönteinen). He ovat kaikki mukavia ja huumorintajuisia ihmisiä. Ja jokainen pyrkii auttamaan. Tai ainakin ohjaamaan eteenpäin.

Tämän olin ehtinyt jo unohtaa. Näin tapahtui myös vuosia aikaisemmin Virossa, jonne muutin niin ikään kirjeenvaihtajaksi vuoden 2007 lopulla. Sielläkin ihmiset pitivät huolen omistaan ja myös minusta.

Suomessa olin tottunut järjestelmiin, jotka toimivat tiettyjen sääntöjen vääjäämättömällä ja tasaisella logiikalla. Näissä pienissä Itämeren rannan valtioissa järjestelmät eivät ehkä vielä ole aivan aukottomia.

Näitä aukkoja täydentää ihminen. Tästä tulee vielä yllättävän hyvä vuosi.