Perussuomalaisten Jani Mäkelä: Tynkkys-kohu tavallista nuorisojärjestön radikalismia

Kaakkoissuomalainen kansanedustaja ei näe puolueessa äärimielipideongelmaa.

puolueet
Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä.

Perussuomalaisten lappeenrantalainen kansanedustaja Jani Mäkelä ei haluaisi suurennella puolueesta erotettuun Sebastian Tynkkyseen liittyvää kohua.

Tilanne kärjistyi jälleen viikonloppuna, kun puolueen kolmas varapuheenjohtaja Tynkkynen valittiin uudestaan puolueen nuorisojärjestön puheenjohtajaksi, vaikka puolueenjohto on antanut selkeät rukkaset Tynkkyselle.

– Nuorisojärjestössä ollaan radikaaleja. Näin se on kaikissa puolueissa ja niin se on meilläkin, Mäkelä sanoo.

Mäkelä myös korostaa, että nuorisojärjestö on oma organisaationsa, joka tekee omia päätöksiään.

Muuta radikalismia, esimerkiksi äärikansallismielistä, Mäkelä ei puolueessa näe.

– Ei se ole minun mielestäni ongelma. Perussuomalaiset on parlamentaarisesti toimiva puolue, joka toimii normaalien vaikutuskanavien kautta, Mäkelä sanoo.

Maakuntamallilla enemmistö

Mäkelän mukaan Perussuomalaiset on itsehallintoalueuudistuksessa maakuntamallin takana.

– Olemme samoilla linjoilla periaatteessa kuin keskustakin. Uskoisin, että meillä on tässä hallituksen enemmistö takana. Itse olen ehdottomasti sitä mieltä, että varsinkin Etelä-Karjalan tapauksessa itsehallintomallia olisi syytä kokeilla.

Turvapaikanhakijoita koskevia sääntöjä tiukennetaan

Mäkelä ei katso, että Perussuomalaiset olisivat toimineet periaatteitaan vastaan turvapaikanhakijakysymyksessä. Sen sijaan puolue joutuu korjaamaan edellisten hallitusten politiikkaa.

– Jos Suomi ei olisi ollut niin houkutteleva maa turvapaikanhakijoille eikä meillä olisi ollut parempia ehtoja turvapaikanhakijoille kuin muilla pohjoismailla, niin eihän tänne olisi tällaista ryntäystä tullutkaan, Mäkelä vakuuttaa.

Mäkelän mukaan hallitus on nyt tiukentamassa sääntöjä.

Omaan kotikaupunkiinsa Lappeenrantaan Mäkelä ei olisi valmis ottamaan nykyistä linjausta enempää oleskeluluvan saaneita pakolaisia. Mäkelän mielestä Lappeenrannan osuuden pakolaista pitää olla suhteessa kaupungin osuuteen Suomen väestöstä.

– Lappeenrannan väkiluku on Suomen väkiluvusta noin 1,3 prosenttia eli sen verran me voidaan tätä taakkaa korkeintaan jakaa. Tällä hetkellä Suomeen tulee noin 800 kiintiöpakolaista, joista 1,3 prosenttia olisi noin 10 pakolaista minun laskelmani mukaan, Mäkelä sanoo.