1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mankila, Siikalatva

Tunnustuspalkinto halutaan jakaa koko kylän kesken – vuoden kylä aikoo juhlia yhdessä

Pohjois-Pohjanmaan vuoden kyläksi valitulla Mankilan kylällä Siikalatvan Rantsilassa aiotaan juhlia tunnustusta koko kylän voimin. Osa palkintorahoista aiotaan käyttää myös kylätalon korjaamiseen.

Kuva: Mankilan Kyläseura

Mankilan Kyläseuran sihteeri, Rita Porkka iloitsee Mankilan kylän saamasta 2500 euron tunnustuksesta ja kiertopalkinnosta. Sitä aiotaan juhlia koko kylän voimin. 

– Haluamme tarjota palkintorahoilla kyläläisille yhteisen juhlan, johon kaikilla on mahdollisuus osallistua. Alustavasti juhla on suunniteltu pidettäväksi joulun alla, Porkka kertoo.

Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry:n hallitus, Pohjois-Pohjanmaan liitto ja ProAgria Oulu valitsee vuoden kylän vuosittain. Mankilan kylä valittiin tänä vuonna tunnustuksen saajaksi muun muassa siksi, että kylässä on innostettu nuoria mukaan yhteiseen toimintaan.

Kylässä toteutettiin viime kesänä kansainvälinen nuorten työleiri ja kylän nuoret ovat myös itse olleet aktiivisia muun muassa hankkimaan yhteisiä harrastusvälineitä ja järjestämään diskoiltoja.

– Meillä on mahtavan aktiivisia nuoria, Porkka kiittelee.

Kylätoiminta virisi uudelleen

Mankilan kylä sijaitsee viitisenkymmentä kilometriä Oulusta etelään ja siellä asuu noin 250 asukasta. Porkan mukaan Mankilassa innostuttiin kylätoiminnasta uudestaan muutama vuosi sitten, kun kylässä toimivat yhdistykset yhdistettiin Mankilan Kyläseuraksi.

Haluamme tarjota palkintorahoilla kyläläisille yhteisen juhlan, johon kaikilla on mahdollisuus osallistua.

Rita Porkka

Seura aktivoi kyläläisiä oman alueensa kehittämiseen sekä järjestää erilaisia tapahtumia. Toiminnassa  pyritään huomioimaan kaikenikäiset.

Viime aikoina seura on muun muassa korjannut kylätaloa.

– Remontti on vielä kesken ja osa palkintorahoista menee varmaan myös siihen, arvelee Porkka.

Yksi kyläseuran uusista hankkeista on omakustanteisen keittolounaan tarjoaminen kylätalolla kerran viikossa.

– Tarkoituksena on tavoittaa päiväaikaan kotona olevat kuten vanhukset ja lapsiperheet ja lisätä sitä kautta yhteistä toimintaa, Porkka kertoo.