Korskuuko kintaissasi Oriveden punainen ori? – Paikkakuntalapasissa lämmittää kotiseuturakkaus

Käsityöharrastajat ovat odottaneet paikkakuntalapasten neulontaohjeita puikot kuumina. Osa malleista haastaa kokeneenkin kutojakonkarin.

ilmiöt
Pirkanmaan paikkakuntalapaset
Marko Melto / Yle

Viljankeltaisella langalla luodaan 58 silmukkaa, jonka jälkeen neulotaan käännettyä nirkkoreunaa kolme kerrosta. Sitten puikkoihin napataan harmaata lankaa kahtakymmentä joustinneulekerrosta varten.

Näiden ohjeiden siivittämänä alkaa kutojan puikoissa hahmottua Juupajoen nimikkolapanen, jonka kämmenselässä komeilee paikkakunnan punakeltainen vaakuna. Juupajoen lisäksi 20 muutakin pirkanmaalaista kuntaa ovat tänä syksynä saaneet omat nimikkolapasensa. Ideointityön takana on käsityökulttuuria edistävä Taito Pirkanmaa ry.

– Aiheita lapasten kuoseihin ammennettiin esimerkiksi paikkakuntaan liittyvistä mielikuvista, rakennuksista ja vaakunoiden piirteistä. Esimerkiksi Valkeakosken markkinointinimenä on ollut Mansikkapaikka. Mansikkakuvio nousi Valkeakosken lapasiin, kertoo markkinointipäällikkö Tarja Kähkönen.

Oriveden tumpuissa korskahtelee kaupungin vaakunasta tuttu punainen hevonen, ja Vilppulan vanttuiden kämmenselkää koristaa ilveksen naama. Tampereen lapasmallin sinipunakirjavasta kuosista voi erottaa Tampellan punatiiliset tehdasrakennukset, Satakunnan sillankaiteen kuvion ja Tammerkosken virran.

– Osassa paikkakuntia järjestettiin lapasten suunnittelukilpailuja, joihin sai kuka tahansa kuntalainen osallistua esimerkiksi luonnospiirroksella. Kuntalaiset saivat sitten äänestää parhaimman ehdotuksen, kertoo Kähkönen.

Peukalokiilalla kikkailua

Kähkösen mukaan käsityöharrastajat ovat odottaneet paikkakuntalapasten neulontaohjeita puikot kuumina. Suunnittelukilpailujen järjestäminen, mallilapasten neulominen ja työohjeiden kokoaminen kesti kaikkiaan vuoden verran, mutta ideaa paikkakuntalapasista on muhiteltu käsityöyhdistyksessä paljon pidempään.

Pirkanmaan paikkakuntalapaset
Pirkanmaan Kotityö oy:n markkinointipäällikkö Tarja Kähkönen ja toimittaja Sanni MattilaMarko Melto / Yle

– Olemme vuonna 1994 tehneet Suomen maakuntiin omat lapasensa. Halusimme lähteä pilkkomaan tätä ideaa pienemmiksi osasiksi tänne Pirkanmaan alueelle. Ajatus siitä, että myös oman paikkakunnan lapaset pitäisi saada, juontaa juurensa siis jo 20 vuoden takaa, Kähkönen kertoo.

Kaikki paikkakuntavanttuut eivät välttämättä ole helppoa kudottavaa kokeneellekaan käsityöekspertille. Kähkösen mukaan neulojan pitääkin tunnistaa oma tasonsa, jotta käsityön tekeminen sujuu varmasti.

– Kirjoneule, jossa on viittä eri väriä, ei välttämättä suju aivan aloittelijalta. Esimerkiksi Parkanon lapasissa on kikkailtu peukalokiilalla, jossa on mukana monen vahvuista lankaa, Kähkönen kertoo.

Hänen mukaansa paikkakuntalapasten helpointa päätä edustavat Nokian vanttuut, joissa vuorotellaan ainoastaan kahdella värillä, mustalla ja valkoisella.

Kudottua kotiseuturakkautta

Kähkösellä on hyviä uutisia myös niille, jotka kaihtavat puikkoihin tarttumista viimeiseen asti.

– Lapasia pystyy teettämään oman paikkakunnan Taitokeskuksissa. Tosin lapaset eivät valmistu tunnissa, joten tähän kannattaa tilausta tehdessään varautua. Neuloja saa olla aika nopea, jos parissakin päivässä tekee paikkakuntalapaset, Kähkönen sanoo.

On ihanaa, että maailmassa on jotakin omaksi tunnistettavaa ja lähellä tehtyä.

Tarja Kähkönen

Hänen mukaansa vielä ei ole varmuutta siitä, täydentyykö paikkakuntalapasten valikoima tulevaisuudessa muillakin talviasusteilla. Kähkösen mukaan neulontaohjeiden suunnittelu on tarkkaa ja runsaasti aikaa vaativaa työtä. Yhdistyksen väelle on kuitenkin jo esitetty toiveita paikkakuntapipoista, -sukista ja -kaulaliinoista.

– Ruokahalu kasvaa syödessä, mutta katsotaan nyt mihin rahkeet riittävät, Kähkönen pohtii.

Hänen mukaansa paikkakuntatuotteet tarjoavat ihmisille ripauksen kotiseuturakkautta alati globalisoituvassa maailmassa.

– On ihanaa, että maailmassa on jotakin omaksi tunnistettavaa ja lähellä tehtyä. Lisäksi on tärkeää, että ihmiset tuntevat paikkakuntansa omakseen, Kähkönen toteaa.