Kouvolassa suojataan Kaakkois-Suomen merkittävintä pohjavesialuetta

Kouvolassa Utin ja Metson välillä tehdään pohjavesisuojausta, jonka on määrä valmistua reilun vuoden kuluttua. Samalla muun muassa jatketaan leveäkaistatietä Vt 6:lla.

Kuva: Arja Lento

Kouvolassa Utin ja Metson välillä tehdään tulevan vuoden aikana pohjavesisuojausta ja parannetaan samalla Kuutostietä. Pohjavesisuojausta on rakennettu Utissa jo aiemmin kolmessa vaiheessa.

– Nyt pohjavesisuojausta rakennetaan Kipparilan liittymästä Metson liittymän alapuolelle. Siitä tulee noin 5,5 kilometriä, kertoo Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta toiminnanohjauspäällikkö Kari Halme.

Pohjavesisuojauksen rakentamisen yhteydessä jatketaan Kuutostien leveäkaistaosuutta ja poistetaan yksityisteiden liittymiä valtatieltä.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 4,8 miljoonaa euroa. Pääurakoitsijana toimii Kreate Oy. Hanke rahoitetaan Liikenneviraston pohjavesiensuojauksen teemaohjelman kautta.

Utin pohjavesialueen suojaus on viimeinen osa ohjelmaa. Halmeen mukaan sen piti valmistua jo joitakin vuosia sitten, mutta työ on venynyt rahan puutteen takia.

– Utti on ainakin Kaakkois-Suomen merkittävin pohjavesialue. Sieltä johdetaan vesi Kotkaan, Pyhtäälle, Haminaan ja Kouvolan kaupunki ottaa veden sieltä, Halme sanoo.

Työt alueella on aloitettu jo puiden poistolla ja ne jatkuvat reilun viikon päästä muun muassa putkitöillä ja pintamaiden poistolla. Kuutostiellä tehtävät työt toteutetaan ensi kevään ja kesän aikana. Työn on määrä valmistua ensi vuoden joulukuussa.