1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutiset viittomakielellä

Kuuro räppäri Signmark kiipeää Mount Everestille – tavoitteena keikka ennätyskorkeudessa

Kuuro rap-artisti Signmark aikoo esiintyä maailman korkeimmassa paikassa, Mount Everestillä. Tavoitteena on esiintyä jopa 5 500 metrin korkeudessa.

Yle Uutiset viittomakielellä

Viittomakielinen räppari Signmark on aloittamassa matkansa maailman korkeimmalle vuorelle Mount Everestille.

Signmark eli Marko Vuoriheimo ja rockbändi Ancara lähtivät marraskuun ensimmäisenä päivänä kohti Nepalia.

Signmark värvättiin mukaan yhteiskeikalta viime kesänä.

– Kesällä esiinnyin yhteistyössä heidän kanssaan Helsingissä ja meillä oli hyvä kemia ja tulimme hyvin toimeen. He sitten yllätyksekseni kutsuivat minut mukaansa. Sain tietää, että kyseessä on hyväntekeväisyys ja ennätysyritys, pohdin asiaa, ja suostuin lähtemään mukaan, Signmark kertoo.

Keikka 5 500 metrissä

Amerikkalaisella viittomakielellä esiintyvä Signmark on mm. julkaissut useita levyjä, osallistunut Suomen euroviisukarsintaan ja esiintynyt runsaasti eri puolilla maailmaa.

Nyt tarkoituksena on soittaa keikka korkeammalla kuin kukaan aiemmin. Esitys on tarkoitus lähettää suorana internetissä. Tarkka esiintymiskorkeus ei ole vielä selvillä.

– Ongelmana ovat olleet Nepalin viranomaiset, jotka aluksi kielsivät esiintymisen ja kuvausluvan. Vaikutimme eri reittien kautta ja lopulta meille heltisi lupa esiintymiseen 4,5 kilometrissä. Lisäksi mukaamme lähtee virkamies, joka tarkkailee tilannetta ja saattaa sallia 5,5 kilometrin korkeuden, Signmark kertoo.

Sekä kiipeäminen, että keikka vaativat retkikunnan jäseniltä hyvää kuntoa. Signmark on hakenut kiipeämiskuntoa kävelemällä ennen matkaa jopa kahdeksan tuntia päivässä. Aivan vaaraton matka ei Signmarkin mukaan myöskään ole.

Lumivyöryjä ja ruumiita

– Aluksi opas pelotteli meitä kaikilla mahdollisilla uhilla ja vaaroilla, mutta myöhemmin sanoi, että se mitä saattaa tapahtua, on hyvä tietää ja sisäistää ennen matkaa. Kaikki menee varmaan hyvin, vaikka luonnovoimista ei koskaan voi tietää. Sitten on paljon ihmisiä, jotka eivät koskaan ole palanneet vuorelta. Lumivyöryt saattavat tuoda esiin ruumiita, joten siihen ajatukseen on hyvä myös totutella etukäteen.

Signmarkin mukaan häntä yhdistää muuhun retkikuntaan pyrkimys unelmien toteuttamiseen.

– Yhtye ymmärsi minun raivanneen vuosia esteitä pois teiltä saavuttakseni unelmani. Yhtye kokee nyt vastaavaa ja yrittää kovasti saavuttaa haluamansa. Näin välillemme syntyi eräänlainen yhteinen tunne unelman ja itseluottamuksen toteuttamisesta.

Lue seuraavaksi