1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kaupunki heräsi auttamaan – pienen leukemiapotilaan kohtalo synnytti lumipalloefektin

Ylivieskassa on herännyt lähes kansanliike keräämään rahaa nuoren syöpäpotilaan auttamiseksi. Tavoitteena on mahdollistaa viisi vuotta leukemiaa sairastaneen 12-vuotiaan Reetta Piipon matkustaminen Saksaan saamaan hoitoa.

Kotimaan uutiset
Reetta Piipon leukemian hoidon tueksi järjestetyssä konsertissa Ylivieskatalon Akustiikka salissa kuultiin aluksi satu Karpalosta ja pahasta peikosta, joka kertoi Reetan tarinan sadun muodossa. Sadun oli kirjoittanut Reetan äiti Tiina Piippo ja sen luki Reetan koulukaveri Pinja Kokkola. 2.11.2015
Risto Degerman / Yle

Keräys alkoi Reetan kotikoululta koulun ja vanhempainyhdistyksen ideoimana, mutta vähitellen se on levinnyt myös laajemmalle. Maanantaina Ylivieskassa järjestettiin kaksi tukikonserttia, joiden tulot menevät lyhentämättöminä Reetan perheelle.

Kiviojan koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Anna Katajala kertoo, että alun perin ajatuksena oli keksiä keinoja, joilla koulun oppilaat voisivat itse osallistua auttamaan ja antaa tukensa koulukaverilleen.

– Aivan huomaamatta tämä on sitten laajentunut siitä niin, että ainakin puoli Ylivieskaa on nyt jo mukana. Aina kun olemme pyytäneet apua, sitä on annettu, Katajala kertoo.

Reetan kotikoulussa Kiviojalla hänen sairastumistaan on seurattu usean vuoden ajan, sillä nyt 12-vuotias tyttö sairastui leukemiaan viisi vuotta sitten. Asiaa on käsitelty oppilaiden kanssa ja siitä on puhuttu, kertoo Kiviojan koulun johtaja Liisa Koskela.

– Monet kerrat olemme opettajien huoneessa ja oppilaidenkin kanssa itkeneet, kun on puhuttu Reetan sairastumisesta, Koskela sanoo.

Ihmisten suuri halu auttaa yllätti perheen

Auttamisen mittasuhteet ovat yllättäneet myös Reetan perheen.

– Minusta tässä on syntynyt sellainen hyvyyden ja positiivisuuden lumipalloefekti, sanoo Reetan äiti Tiina Piippo.

Piippo pitää netissä myös blogia, jossa hän kertoo perheensä kamppailusta syöpää vastaan.

– Me emme ole suinkaan ainoita ihmisiä tässä tilanteessa. Jos pystyn muidenkin ihmisten tarinoita sanottamaan ja sillä tavalla myös auttamaan muita, niin haluan hyvää kierrättää.

Minusta tässä on syntynyt sellainen hyvyyden ja positiivisuuden lumipalloefekti.

Tiina Piippo

Reetan perheessä yhteinen taistelu syöpää vastaan on jatkunut jo viisi vuotta. Kamppailu on ollut jatkuvaa aaltoliikettä, kun tauti on välillä iskenyt kovemmin ja välillä taas hellittänyt joksikin aikaa.

– Äitinä ei ole ollut muuta mahdollisuutta kuin jaksaa, sanoo Reetan äiti Tiina Piippo.

– Yleensä se on niin, että kun tulee oikein tiukka paikka niin voimat hiipuvat itsellä vasta jälkeenpäin, kun pahimmasta paikasta on noustu.

Lue seuraavaksi