1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Onnelan puutarha saattaa olla Suomen upein

Kun hoidat puutarhaa, puutarha hoitaa sinua. Näin pukee intohimonsa sanoiksi kyyjärveläinen Vuokko Huumarkangas. Huumarkankaiden puutarha on yltänyt valtakunnallisen pihakilpailun finaaliin. Marraskuun lopussa ratkeaa onko maalaispiha Suomen paras.

Syksyinen puutarha.
Vuokko Huumarkangas kuvailee haastattelussa muun muassa Onnelassa viihtyvää helminukkajäkkärää ja paljastaa, että vuonna 1977 istutettua riippapihlajaa on tullut kannustettua kasvuun melko painavin sanakääntein.
Syksyinen puutarha.
Vuokko Huumarkangas kuvailee haastattelussa muun muassa Onnelassa viihtyvää helminukkajäkkärää ja paljastaa, että vuonna 1977 istutettua riippapihlajaa on tullut kannustettua kasvuun melko painavin sanakääntein.

Vuokko ja Jouko Huumarkankaan maatilan, Onnelan piha, Keski-Suomessa Kyyjärvellä pysäyttää syysasussaankin. Puutarha pullistelee perennapenkkejä, polkuja, pensaita, puita, portteja, pieniä punaisia rakennuksia sekä risu-, kivi- ja betonikoristeita.

Voi sanoa, että on jotakin elämässä saanut aikaan.

Vuokko Huumarkangas

Pihan kasvien ja kukkien määrää ei ole koskaan laskettu, mutta hoidettavaa on jo puolentoista hehtaarin alalla.

– Jättipoimulehti, alppiruusu, alppikärhö, tulikuusamaköynnös, riippapihlaja, punalehtinen koivu ja tämä tässä on helminukkajäkkärä eli loppukesästä kukkiva monivuotinen kasvi, joka on hyvä kuivakukkana, esittelee Vuokko Huumarkangas tottuneesti Onnelan kasvikuntaa. 

Onnelaan tehtiin pienimuotoinen puutarhasuunnitelma 1970-luvulla. Sittemmin puutarhanhoito ja rakentaminen ovat vieneet pariskunnan mukanaan niin, että sulan maan aikaan iso osa maatilan töiltä liikenevästä vapaa-ajasta kuluu puutarhan parissa.

Huumarkankaiden pihasaunan terassilta näkee kesällä puutarhan kukkaloistossaan. Kuva: Enja Heikkilä / Yle

Vuokko Huumarkangas kertoo, että kaikkein rakkain paikka on pienelle töyräälle rakennettu pihasauna, jonka edustalla kukoistavat tuijat, pensashanhikit ja pilarihappomarjat.

– Kesällä saunan jälkeen istutaan saunan terassilla ja ihaillaan. Kyllä kauneus on pihassa parasta, se on silmien edessä koko ajan täällä touhutessa.

Puutarhanhoidosta saa Vuokon mukaan mielenrauhaa. Kasvun ihmeen seuraaminen ilahduttaa ja puutarha on myös opettanut vuosien varrella paljon.

– Kasveista olen oppinut aika tavalla. Tiedän mikä meidän kuivassa maaperässä menestyy ja mikä ei.

Silmät ja pienikin pilkahdus punaista kiinnittävät muuten vähävärisessä maastossa huomiota. Kuva: Enja Heikkilä / Yle

Vuokolle, kuten monille muillekin viherpeukaloille, mieluisimmat vuodenajat ovat kesä ja kevät. Syksyssäkin on puolensa.

Onnelan pihan syystyöt vievät muutaman päivän. Kun pensaat on leikattu, kesän tilpehöörit raivattu pois ja piha muutenkin siistitty, voi vihreiden ja ruskeiden sävyjen ympäröimänä keskittyä odottamaan talvea.

Tämä pikkutalo kätkee sisäänsä kesähuoneen ja kuvassa oikealla pilkottavassa hirsirakennuksessa uinuu viittä vaille valmis uimahalli. Kuva: Enja Heikkilä / Yle

– Lehdet murskataan meillä nurmikolle ravinnoksi eli suuria haravointiurakoita ei ole. Kyllä kevät on kuitenkin mieluisin aika. On mukava nähdä, kun kasvit lähtee kasvamaan ja sitä odottaa, mitä kaikkea maasta nousee. Ja kesä on hieno, kun kaikki kukat ja pensaat kukkii.

Piha ei kuitenkaan ole koskaan täysin valmis. Uusia ideoita muhii päässä kaiken aikaa.

Kuva: Enja Heikkilä / Yle

Vuokko kertoo ammentavansa niitä oman pään lisäksi puutarhalehdistä ja -kirjoista. Myös taimitarhoilla kouluaminen on tuttua. Ja luovuuden kukat saavat Onnelassa kukkia. Tästä kertovat muun muassa emännän käsialaa olevat, pitkin pihaa ripotellut risu- ja betonikoristeet. 

– Kun hoidat puutarhaa, niin puutarha hoitaa sinua. Se on todella hyvää terapiaa. Täältä saa voimaa ja kun näkee, että kasvit kasvaa ja menestyy, niin totta kai niistä nauttii, pohtii Vuokko.

Maasta kurkottavat betonikädet ovat Vuokon tekemät. Kuva: Enja Heikkilä / Yle

Puutarha on Huumarkankaille harrastus ja arjen kaunistaja, mutta oman pihan pääsy puutarhalehden järjestämän valtakunnallisen pihakilpailun finaaliin ei ole pikkujuttu.

– Kyllä se on tavallaan palkinto työstä. Tuntuu, että on saanut jotakin tässä elämässä aikaan.

Aikaansaannokset kyyjärveläispuutarhassa tuskin loppuvat tähän, sillä haaveita Huumarkankailla on ainakin muutaman vuoden päässä häämöttävien eläkepäivien varalle. Tuvan takana saattaa lainehtia lähitulevaisuudessa vesi.

Kuva: Enja Heikkilä / Yle

– Tuvan takana on peltomaata ja sinne olen suunnitellut englantilaista puutarhaa, jos voimat ja terveys riittää. Jouko on puolestaan haaveillut pienestä järvestä. Tuohon pellolle voisi tehdä ainakin lammen, jos ei nyt ihan kokonaista järveä, raottaa Vuokko pariskunnan puutarhaunelmia.

Kasveja eikä työtunteja ole Huumarkankaiden puutarhassa laskettu. Kitkemisen, kastelun, leikkaamisen ja istuttamisen lisäksi Vuokolta sujuvat myös maansiirtotyöt traktorilla. Kuva: Enja Heikkilä / Yle

Huumarkankaiden maalaispihan lisäksi Suomen paras piha -tittelistä mittelevät tänä vuonna Kirsi-Marja ja Arto Hamosen omakotipiha Mikkelissä, Maritta Vuorisen omakotitalon piha Kouvolassa, Maija-Liisa Kallion ja Taisto Laakson pihapiiri Lahdessa sekä Aila Vennolan japanilaistyylinen piha Vantaalla.

Kuva: Enja Heikkilä / Yle

Oma Piha -lehti on etsinyt pihakaunottaria Suomessa jo yksitoista kertaa. Kisaan ilmoitetuista ja ilmoittautuneista lehden raati on valinnut viisi finalistia, joista voittaja valitaan yleisöäänestyksen ja tuomariston arviointien perusteella. Kilpailu ratkeaa marraskuun lopussa.

Päätoimittaja Jouko Tikkasen mukaan loppukilpailuun yltäneet pihat ovat keskenään hyvin erilaisia.

– Makuasioitahan nämä ovat eli ei näistä absoluuttisesti parasta voi valita. Arviointi lähtee siitä, mikä parhaiten sopii siellä asuville ihmisille. Kilpailussa huomioidaan siisteyttä, kasvustoa ja kaikkea, mikä hyvään pihaan kuuluu. Erikoisuuksillakin on oma painoarvonsa, sanoo Tikkanen.

Kenkäpari saa sammaloitua kyyjärveläispihassa kaikessa rauhassa. Kuva: Enja Heikkilä / Yle

Aiempien vuosien pihamittelössä on käynyt aina niin, että yleisö ja tuomaristo ovat olleet parhaasta pihasta samoilla linjoilla. Pihakilpailu ei olekaan Tikkasen mukaan ryppyotsainen ja vakavamielinen koitos, vaan tarkoitus on lisätä kiinnostusta puutarhanhoitoon.

Tulikuusamaköynnös loistaa yhä ja viihtyy mainioisti Huumarkankaiden ovenpielessä. Kuva: Enja Heikkilä / Yle

– Jos meitä verrataan vaikkapa Hollantiin tai Ruotsiin, niin olemme puutarha-asioissa selvästi jäljessä. Koko ajan kuitenkin kehitytään ja sitä vartenhan tällaisia kisoja järjestetään, että saataisiin kiinnostusta pihoihin. Kilpailulla pyritään edistämään puutarhakulttuuria, kiteyttää Tikkanen ja toivoo muiden puutarhaintoilijoiden tavoin kivaa talvea ja uutta kevättä.

Onnelan puutarhassa saa tuta myös kivikissojen katseet. Kuva: Enja Heikkilä / Yle