Lääkitys kohdalleen ja vointi paremmaksi, farmaseutit mukaan hoitotyöhön

Itä-Savon sairaanhoitopiirissä on saatu hyvä tuloksia lääkityksen moniammatillisesta arvioinnista. Ikäihmisillä lääkkeitä on monesti paljon ja niiden käyttöä pyritään tarkistamaan lääkärin, farmaseutin ja hoitajan yhteistyöllä.

Kotimaa
Proviisori kiertää osastoilla lääkärin ja hoitajien mukana Savonlinnassa.
Proviisori kiertää osastoilla lääkärin ja hoitajien mukana Savonlinnassa. Paavo Koponen / Yle

ILMA-tutkimuksella tähdätään siihen, että kunkin potilaan ajantasainen lääkelista on luotettavasti hoitohenkilökunnan saatavissa. Farmaseutti on otettu mukaan hoitotapahtumaan ja parin vuoden ajan. Työtapa on jo tuottanut hyötyjä Savonlinnassa

– Tässä uutta on se, että farmasian ammattilainen noin kävellyt osastolle mukaan siihen lääkärin ja hoitajan normaalin työhön kierrokselle. Tämä farmasisti katsoo potilaan lääkityksen ja tieto jaetaan lääkärin ja hoitajan kanssa. Lääkärin on mahdollista tehdä lääkitykseen muutoksia ja hoitaja kuulee samalla miten potilasta seurataan, kertoo proviisori Johanna Räisänen.

Ikäihmisten lääkehoidon moniammatillinen arviointi- eli ILMA -tutkimus, valmistuu ensi vuonna. Aikanaan tavoitteena on potilaan lääkelista, joka on valtakunnallisesti hoitavan lääkärin saatavassa. Savonlinnassa tutkimuksen periaatteita on sovellettu keväästä 2013 alkaen.

Kun hoitoryhmässä on mukana myös farmasian ammattilainen, voidaan heti arvioida potilaan lääkekuormitus. Joku potilaan vaiva voi jopa aiheutua lääkkeistä ja niiden yhteisvaikutuksista. Kun ikäihminen joutuu käyttämään paljon lääkkeitä, kasatutuvat myös haittavaikutukset. Savonlinnassakin on unilääkkeitä käytetty vähemmän, kun monet mutkin lääkkeet väsyttävät. Se näkuyy potilaiden toimintakyvyssä ja voinnissa.

– Kyllä se näkyy. Yritetään välttää lääkityksestä aiheutuvat haittavaikutukset ja potilaiden vointi kohenee. Olen nähnyt lukuisia, jopa satoja tilanteita joissa potilaiden vointi kohenee kun lääkitys saadaan järkeväksi. Lääketietoja avulla lääkäri voi tehdä työnsä paremmin. ILMA-tukimus on hyvä työkalu ja työtapa on levinnyt perusterveydenhuoltoon, erikoissairaanhoitoon ja sosiaalityöhön,, sanoo ylilääkäri Kati Auvinen.

– Ja jokainen ikäihminen on ansainnut hyvän lääklityksen, vahvistaa proviisori Johanna Räisänen.