Vastuu siivousopeista on vanhemmilla – "Pölypalloarmeija sängyn alla heikentää sisäilman laatua"

Se mikä on yhdelle hallittua kaaosta, aiheuttaa toiselle ahdistusta. Kodin siivouksessa kannattaa kuitenkin muistaa, että esimerkiksi pölypallot sängyn alla heikentävät sisäilman laatua.

ilmiöt
Siivooja pyyhkii hellan levyjä
Martat muistuttavat, että siivous kuuluu kaikille. Helmi Nykänen / Yle

Kainuun Marttojen toiminnanjohtaja Kaino Kinnunen pohtii hetken aikaa, voiko kodissa olla liian puhdasta.

– Toisaalta ei voi olla ja toisaalta ehkä voikin. Siisteys on kuitenkin aika henkilökohtainen asia, eikä siivouksen oikeasta määrästä voi suoraa kaavaa antaa.

Kinnunen kannustaa miettimään siisteyttä oman tai vaikkapa lasten terveyden kannalta.

– Nykyään erilaiset allergiat ovat niin yleisiä, että siksi siisteydestä kannattaa pitää huolta. Esimerkiksi pölypalloarmeija sängyn alla heikentää sisäilman laatua ja voi siksi ahdistaa asukkaita.

Toinen asia on, kannattaako olla ihan täysin sisäsiisti.

– Takavuosina opetettiin, että allergioiden kanssa eletään pitämällä kaikki paikat hyvin puhtaina. Nykyään puhutaan siedättämisestä, eli että kotonakin saisi jonkinlaista altistumishoitoa.

Siivoaminen kannattaa opettaa jo kotona

Takavuosina siivoaminen kuului kansalaistaitoihin, ja lisäoppia tarjottiin esimerkiksi emäntä- ja talouskouluissa. Nykyään vastuu on enemmän vanhemmilla, miettii Kinnunen.

Tasa-arvoon on osalla miehistä opettelemista, jos kotitalous jää koulussa siihen yhteen pakolliseen lukuvuoteen.

Kaino Kinnunen

– Koulujen kotitaloustunneilla toki opetellaan perusasiat, mutta toki siellä keskitytään enemmän ruuanlaittoon. Siivoaminen jää siis enemmän kotona opittavien asioiden listalle. Jos siivousta ei lapsena kotona opi, sen oppiminen myöhemmin on hankalaa.

Kinnunen ei patista ihmisiä tehosiivoajiksi, mutta kehottaa miettimään, miten nurkat saa pidettyä puhtaana.

– Eräs nuori nainen kertoi, että hänellä ei ole siivouspäiviä, vaan hän saattaa ruokaa tehdessä pyyhkäistä pölyt lähistöltä. Tämä toimii jollakin, mutta joissakin kodeissa taas joudutaan siivoamaan enemmän esimerkiksi lemmikkien takia.

Se kannattaisi muistaa, että siisteydestä huolehtiminen on kaikkien asia.

– Aiemmin siivoaminen jäi lähinnä naisten harteille, mutta nykyään miesten odotetaan osallistuvan siivoukseen ihan yhtä paljon kuin naistenkin. Tasa-arvoon on osalla miehistä opettelemista, jos kotitalous jää koulussa siihen yhteen pakolliseen lukuvuoteen.