"Odottavien äitien ilot ja pelot ovat samanlaisia ympäri maailman"

Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ovat tottuneet kohtaamaan monikulttuurisuutta työssään. Kieli, kulttuuri, ihonväri tai sukupuoli eivät aiheuta kompastuksia, kunhan tulkkauspalvelut toimivat ja on valmiutta tutustua toiseen ihmiseen.

Kotimaa
Raskaana oleva nainen ja käsiä tunnustelemassa vatsaa.
Sari Gustafsson / Lehtikuva

Terveydenhoitoalan rautaiset ammattilaiset Leena Hyvärinen ja Teija Kiiveri ovat tottuneet kohtaamaan ja hoitamaan eri puolilta maailmaa tulevia ihmisiä. Kulttuurierot eivät naisten mukaan vaikuta juurikaan hoitotyöhön, myös kielimuureista selviää tulkkien avulla.

Olisiko mahdollista, että kokeilet tätä ohjetta, minkä sinulle annan. Kokeilisit edes.

Leena Hyvärinen

Kemin Sauvosaaren terveyskeskuksessa terveydenhoitaja työskentelevä Hyvärinen vastaa kiintiöpakolaisten terveydenhoidosta. Myös oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat tulevat Hyväriselle.

– Perheyhdistämisissä suoraan Afrikasta tulevat saattavat ihmetellä, kun nostan pöydälle puhelimen ja sanon, että tuossa on tulkki. Käytämme paljon puhelintulkkausta.

Ajat ovat muuttuneet. Parikymmentä vuotta sitten, jos terveydenhoitotilanteessa tarvittiin tulkkia, se tuli Helsingistä Kemiin saakka. Nyt tulkit ovat puhelimien takana ja Hyvärinen kehuu palveluita toimiviksi.

– Aamulla kun soitan, niin saatan saada tulkkausajan sille päivälle tai ihan muutaman tunnin päähän.

Perimätieto ja uskomukset istuvat tiukassa

Leena Hyvärinen ja Teija Kiiveri Kemissä.
Leena Hyvärinen ja Teija Kiiveri ovat työskennelleet terveydenhoitajajina Kemissä jo pitkään. Monikulttuurisuus näkyy hoitotyössä päivittäin.Minna Aula / Yle

Vaikka Hyvärisellä on vuosikymmenien kokemus monikulttuurisuudesta, aina oppii uutta. Ihmisten arkielämä sujuminen on usein sidottua kulttuureihin ja Hyvärinen joutuu joskus ravistelemaan vanhoja tottumuksia.

– Pari vuotta sitten tuli paljon maahanmuuttajia Afganistanista ja huomasin, että heillä oli paljon terveyteen liittyviä perimätietoja tai uskomuksia. Sanon aina, että olisiko mahdollista, että kokeilet tätä ohjetta, minkä sinulle annan. Kokeilisit edes, Hyvärinen kertoo.

"Tehdään niin kuin sinä sanot"

Kemin Sauvosaaren äitiysneuvolassa työskentelevä Teija Kiiveri sanoo, että monikulttuurisuus näkyy neuvolassa koko ajan enemmän. Kiiveri on työskennellyt odottavien äitien kanssa vuosikymmeniä.

– Me naiset olemme aivan samanlaisia ympäri maailman. Odottavilla äideillä on samat ongelmat, pelot ja ilot, Kiiveri sanoo.

Terveydenhoitajan työssä Leena Hyvärinen on myös huomannut, että terveydenhoitoon liittyvissä asioissa ei ole niin paljon kulttuurisia tai uskonnollisia rajoitteita.

– Monesti minulle vastataan, että tehdään niin kuin sinä sanot. Jos naisasiakas toivoo naislääkäriä synnytykseen tai gynekologiaan liittyvien asioiden hoitoon, pyrimme sen järjestämään.