Etelämantereen läntisen jäätikön sulaminen voi nostaa merenpintaa pelättyä enemmän

Tutkimuksen mukaan Etelämantereen länsiosaa peittävän mannerjäätikön sulaminen voisi nostaa merenpintaa kolme metriä seuraavien satojen tai tuhansien vuosien sisällä. Jos nykyinen sulamistahti jatkuu 60 vuotta, jäätikön sulamista ei enää voida pysäyttää, tutkijat sanovat.

luonto
Jäätynyt maa.
Yonhap / EPA

Jään sulaminen Etelämantereen länsiosassa voi nostaa merenpintaa jopa kolme metriä, kertoo uusi tutkimus.

Saksalaisen Potsdam-Institut-ilmastotutkimuskeskuksen tutkimus on jatkoa Nasan viimevuotiselle tutkimustulokselle, jonka mukaan Antarktiksen jäätikön sulaminen on peruuttamatonta ja voi nostaa merenpintaa 1,2 metrillä.

Saksalaisen tutkimuskeskuksen mukaan aikaisemmissa tutkimuksissa on selvitetty jään sulamisen lyhyen tähtäimen vaikutuksia, kun taas uusi tutkimus katsoo pidemmälle tulevaisuuteen.

Tutkijat mallinsivat Etelämantereen länsiosan jäätikön sulamista 60 vuoden päähän. Laskelmissa lähdettiin siitä, että nykyinen sulamistahti jatkuisi. Heidän mukaansa tämänhetkisen sulamisvauhdin jatkuminen ajaisi läntisen jäätikön yli kriittisestä pisteestä, jonka jälkeen tapahtuisi "täydellinen, pitkäkestoinen hajoaminen" seuraavien satojen tai tuhansien vuosien aikana.

Tutkijoiden mukaan Etelämantereen länsiosassa sijaitsevan Amundseninmeren jäätikköalueen sulaminen vaikuttaa olennaisesti koko läntiseen jäätikköön. Heidän mukaansa on "mitä todennäköisintä", että Amundseninmeren jäätikön vakaus on jo mennyttä.

Jos näin on, "kolmen metrin merenpinnan nousu seuraavien satojen tai tuhansien vuosien aikana voi olla vääjäämätöntä", tutkimuksessa kirjoitetaan.

Valtaosa Etelämantereen jäämassasta sijaitsee mantereen itäpuolella. Tutkimus on julkaistu PNAS (siirryt toiseen palveluun)-tiedelehdessä.

Lähteet: AFP