Ilmastokokoukseen valmistautuva Pariisi kärvistelee savusumussa

Pariisissa on mitattu viime päivinä korkeita pienhiukkapitoisuuksia. YK:n ilmastokokoukseen valmistautuvan  pääkaupungin ilmanlaatu on ollut niin huono, että ihmisiä on kehotettu pysymään sisätiloissa ja liikenteen nopeusrajoituksia on alennettu.

ilmasto
Riemukaari epämääräisen sumun keskellä.
Savusumu haittasi elämää Pariisissa keväällä 2015Yoan Valat / EPA

Pariisin katot ovat verhoutuneet alkuviikolla sakeaan sumuun ja hengitysilma on kirvellyt kurkussa.

Kaupungissa mitatut pienhiukkaspitoisuudet ovat ylittäneet sallitut turvarajat – ja kiusallisesti vain kuukautta ennen YK:n ilmastokokouksen alkua.

Pariisilaiset huolissaan

Tavallisia pariisilaisia tuoreimmat saastelukemat huolestuttivat.

– Meille asukkaille ei ole kerrottu asiasta tarpeeksi. Valmiiksi huonokuntoisilla pariisilaisilla on tietenkin hankalimmat oltavat, mutta perusterveet ihmiset eivät ehkä tajua pienhiukkasten vaarallisuutta, pohti Jean-Louis -niminen pariisilaismies.

Pienhiukkasia syntyy liikenteestä, lämmityksestä ja raskaasta teollisuudesta. Ne tunkeutuvat syvälle keuhkoihin ja jopa verenkiertoon ja aiheuttavat esimerkiksi astmaa, syöpää ja sydänsairauksia.

Tuoreen ranskalaistutkimuksen mukaan ilmansaasteet aiheuttavat maassa vuosittain jopa 42 000 ennenaikaista kuolemantapausta.

Lapsilla ja vanhuksilla ei ole ulkoilmaan asiaa

Viranomaiset ovatkin ohjeistaneet riskiryhmiin kuuluvia kaupunkilaisia pysymään alkuviikosta sisätiloissa. Raskaana olevia naisia, pikkulapsia, astmaatikkoja ja vanhuksia kehotettiin myös välttämään fyysisiä ponnisteluja. Lisäksi liikenteen nopeusrajoituksia on alennettu väliaikaisesti koko Suur-Pariisissa.

– Tiheästi asutun Pariisin ja sen lähiseudun ilmansaasteet johtuvat pitkälti juuri liikenteen päästöistä.

Ratkaisuna autoilun rajoittaminen

Autoilua tulee siis rajoittaa ja tarjota sille vaihtoehtoja, sanoi Pariisin pormestari Anne Hidalgo.Hidalgon kunnianhimoisena tavoitteena on kieltää diesel-autoilla ajaminen Pariisissa asteittain kokonaan vuoteen 2020 mennessä.

Tällä kertaa pormestaria syytettiin kuitenkin turhankin pehmeästä reagoinnista. Aikaisempien saastepiikkien aikaan Pariisissa kun on rajoitettu autoilua huomattavasti järeimmin keinoin eli esimerkiksi kieltämällä vuoroin parittomien, vuoroin parillisten rekisterikilpien liikennöinti.

Kansalaisten mielestä päättäjät näpertelevät

Toistaiseksi pariisilaiset siis kärsivät paksusta hengitysilmasta ja monen mielestä poliitikkojen toimet ovatkin jääneet vähän näpertelyksi. Samasta syystä myöskään joulukuun ilmastokokoukselta ei odoteta Pariisin kaduilla suuria.

– Henkilökohtaisesti uskon, että muutos lähtee todennäköisemmin ruohonjuuritasolta kuin johtajista.

Kansalaiset joutuvat siis näyttämään päättäjille ilmastoasioissa esimerkkiä ja muutos kulkee alhaalta ylöspäin, pariisilainen Frederick tuumi.

YK:n ilmastokokous alkaa marraskuun 30. päivä. Se kokoaa Pariisiin 195 maan edustajat, joiden tavoitteena on neuvotella kansainvälinen ja sitova ilmastosopimus.

Ranskan presidentti François Hollande vierailee parhaillaan maailman suurimassa saastuttajamaassa Kiinassa. Tarkoitus on näin etsiä yhteistä näkemystä Pariisin kokoukseen, jossa Kiinan neuvotteluhalulla on ratkaiseva merkitys.