Selkämeren kansallispuisto laajenee – Rauma luovuttaa saariaan ja merialueitaan

Rauma on ensimmäinen kaupunki, joka liittää maitaan Selkämeren kansallispuistoon. Muun muassa Kylmäpihlajan saari on vastaisuudessa osa kansallispuistoa.

luonto
Haahkoja  lentää merellä.
Metsähallitus / Aleksi Malinen

Selkämeren kansallispuisto laajenee Raumalla. Kaupunginvaltuusto päätti eilen liittää osan kaupungin omistamasta saaristoalueesta kansallispuistoon. Laajennus parantaa erityisesti merenalaisten ekosysteemien edustavuutta puistossa.

Laajennuksen suuruus on 2 500 hehtaaria. Suuri osa alueesta on aavan meren matalikon vesialuetta kalliosaarineen ja -luotoineen.

Kansallispuistoon liitetään muun muassa Kylmäpihlajan saari ja Kuuskajaskarin rakentamattomat osat. Rauma aikoo lisäksi perustaa kansallispuiston naapuriin laajan luonnonsuojelu- ja retkeilyalueen.

Rauma on ensimmäinen kaupunki, joka on luovuttanut maitaan kansallispuistoalueeksi. Aiemmin liitetyt alueet ovat valtion omistamia.

Vuonna 2011 perustettu Selkämeren kansallispuisto on Suomen ensimmäinen virallinen merikansallispuisto. Se sijaitsee Suomen länsirannikolla Kustavin, Uudenkaupungin, Pyhärannan, Rauman, Eurajoen, Luvian, Porin ja Merikarvian kunnissa.