Eurokansanedustaja Pietikäinen: Suomi alkaa olla EU:ssa "luottamuspääoman syöjän puolella"

Suomi on ajautumassa sivuun siitä aktiivisesta roolista, joka sillä on Euroopan unionissa ollut, arvioi SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri Ylen aamu-tv:ssä.

Ylen aamu
Miapetra Kumpula-Natri ja Sirpa Pietikäinen.
Europarlamentaarikot Miapetra Kumpula-Natri ja Sirpa Pietikäinen keskustelivat Aamu-tv:ssä Suomen vaikutusvallasta EU:ssa.

Onko Suomen vaikutusvalta heikentymässä Euroopan unionissa? Tästä aiheesta keskusteltiin tänään tiistaina Ylen aamu-tv:ssä.

SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri totesi, että hänestä on alkanut näyttää siltä, että Suomi on ajautumassa sivuun siitä aktiivisesta roolista, joka sillä on aiemmin ollut.

Näitä on aika paljon joutunut selittelemään, sitä, mitä Suomi haluaa.

Miapetra Kumpula-Natri

– EU on yhä vaikeammassa tilanteessa. Meillä on yhteisiä kriisejä, yhteisiä ratkaisuja tarvittaisiin maahanmuuttokysymyksissä, talouden käyntiin saamisessa, euroalueen hoitamisessa. Kaikkiin näihin pitäisi löytää eurooppalaisia vastauksia, hän sanoi.

– Suomella on ehkä ollut vaikeuksia pitää hyvää, näkyvää yhteistä linjaa. Siitä konkreettisena [esimerkkinä] oli äänestystulos turvapaikanhakijoiden kiinteistä määristä. Siinä Suomi toteuttaa kaikki asiat ja lupasikin toteuttaa, mutta äänesti tyhjää.

Kumpula-Natri luonnehti tuota äänestystulosta eräänlaiseksi symboliksi.

– Näitä on aika paljon joutunut selittelemään, sitä, mitä Suomi haluaa.

"En näe, että mitään akuuttia uhkaa on olemassa"

Kokoomuslainen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen sanoi luottamuspääoman olevan sellainen, että sitä on rakennettava todella pitkään ja sitä voi käyttää todella pitkään.

– En näe, että mitään sellaista akuuttia uhkaa on olemassa, Pietikäinen kertoi.

– Ehkä me olemme olleet nämä 20 ensimmäistä vuotta tai ainakin kymmenen vuotta kaikissa pöydissä hoitamassa yhteisiä asioita. Yhteinen vahva instituutio – pelisäännöt, jotka ovat samat kaikille – on pienen maan etu, se on ihmisen etu, se on Euroopan etu. Sama on ollut kansainvälisessä politiikassa.

Nyt me olemme enemmän sen luottamuspääoman syöjän puolella.

Sirpa Pietikäinen

Pietikäisen mielestä Suomen politiikka on selvästi muuttunut asteittain. Suunta on hänen mukaansa se, että Suomi hakee aiempaa enemmän omia intressejään.

– Nyt me olemme enemmän sen luottamuspääoman syöjän puolella.

Kumpula-Natrilta kysyttiin, milloin Suomen vaikutusvalta EU:ssa on ollut suurimmillaan.

– Jos ajattelen, milloin vaikutusvalta on ollut suurimmillaan, on ainakin haluttu rakentaa Eurooppaa. Se on ollut kansallinen halu ja tahto, on liitytty jäseneksi 20 vuotta sitten. On haluttu, että Eurooppa edistää Suomea mutta myös koko Eurooppaa. Sen työn hedelmiä tällä hetkellä on, että tehdään digitaalisia sisämarkkinoita, Kumpula-Natri vastasi kysymykseen.