Monenlaisia muuntohuumeita liikkeellä – vaikutukset voivat olla arvaamattomia

Oulun seudulla liikkuu edelleen hyvin monenlaisia muuntohuumeita, joita tilataan netin kautta. Kovemmilla huumeilla käydään katukauppaa, mutta niitä välitetään myös netissä.

Kotimaa
Tullin löytämää etyylifenidaattia Helsinki-Vantaan lentokentän postitullissa.
Etyylifenidaatti on muuntohuume ja rakenteeltaan amfetamiinin kaltainen aine.

Oulun poliisilaitoksen rikoskomisario Jukka Nurmenniemen mukaan tällä hetkellä liikkeellä on hyvin monenlaisia muuntohuumeita, joita välitetään ja kaupataan vertaisverkon avulla.

– Niiden rakenteesta ei ole tarkkaa tietoa, joten vaikutukset ja seuraukset voivat olla arvaamattomia, Jukka Nurmenniemi selostaa.

Erityisen huolissaan Nurmenniemi on nuorten huumeiden käytöstä, sillä se ei ole vähentynyt.

Suurin osa omaan käyttöön

Netin kautta tilattavat muuntohuumeet ostetaan Nurmenniemen mukaan suurimmaksi osaksi omaan tai lähipiirin käyttöön. Jonkin verran niitä myös välitetään muille. Sama tilanne on kannabiksen kotikasvatuksen kohdalla.

Netin kautta tilaaminen on anonyymia toimintaa, joka tuo omat haasteensa.

Jukka Nurmenniemi

– Amfetamiinia, Subutexia ja ekstaasia liikkuu edelleen katukaupassa, mutta niitäkin hankitaan netin kautta, Jukka Nurmenniemi kertoo.

Kiinnijäämisriski aiempaa suurempi

Poliisilla on uusia toimintamalleja huumerikollisuuden kitkemiseksi. Riski jäädä kiinni on Nurmenniemen mukaan aiempaa suurempi.

– Katukaupan osalta olemme tietoisia kentän tapahtumista. Netin kautta tilaaminen on anonyymia toimintaa, joka tuo omat haasteensa. Meillä on kuitenkin omat keinomme selvittää huumeiden liikkumista, Nurmenniemi korostaa.

Isän nimellä tilattiin huumausainetta

Rovaniemen hovioikeus korotti hiljattain 29-vuotiaan miehen törkeästä huumausainerikoksesta saamaa tuomiota. Oulun käräjäoikeus langetti miehelle vuoden vankeutta, mutta hovioikeus korotti tuomion kahteen vuoteen ja kahteen kuukauteen vankeutta. Mies on aiemmin saanut ehdollisia tuomioita huumausainerikoksista.

Mies tilasi vuoden 2014 syksyllä Englannista internetin kautta huomattavan määrän etyylifenidaattia, joka on Suomessa luokiteltu huumausaineeksi. Tulli takavarikoi postilähetyksen Vantaalla. Mies teki tilauksen isänsä nimellä.

Hovioikeudessa esitetyn kirjallisen todisteen mukaan etyylifenidaatti on amfetamiinin kaltainen aine. Se voi aiheuttaa lyhytaikaisessakin käytössä vakavan terveysvaurion vaaran, jos käyttäjä ottaa yliannoksen.