1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Ihastunut mies vetäytyy – "Hän nauttii siitä, miten hän ikävöi ja ajattelee rakastaan"

Ihastunut mies saattaa vetäytyä ystäviensä luokse, mutta vain siksi, että hän nauttii ikävöimisestä. Nainen on perinteisesti keskustelevampi, mutta parisuhteesta puhuminen ei ole enää miehellekään tabu.

Mies saattaa yllättäen vetäytyä ystäviensä seuraan, vaikka onkin ihastunut tai rakastunut. Sille on syynsä. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Sanotaan, että naiset vatvovat ihmissuhteitaan jatkuvasti, mutta miten keskivertomies suhtautuu ihastumiseen, rakastumiseen tai parisuhteeseen?

– Mies on hyvin tunteellinen ja hyvin romanttinen, mutta kätkee helposti sisäänsä nämä tunteet ja ajatukset. Tutkimuksista tiedetään, että miehelle on tärkeää olla erossa rakkaastaan, jotta hän voi ajatella ja kaivata häntä, Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen kertoo.

– Siksi mies voi joskus yllättävästi vetäytyä omien kavereidensa luo. Hän nauttii siitä, miten hän ikävöi ja ajattelee rakastaan, Vaaranen täsmentää.

Ihastuminen ei ole salaisuus, mutta vaikeuksista ei ole helppo puhua

Nainen on tyypillisesti keskustelevampi kuin mies. Miesporukassakin puhutaan enenevissä määrin.

– Tämäkin on pikkuhiljaa muuttumassa, parisuhde ei enää ole tabu. Miehet puhuvat vaikeuksista ja tyypillisessä saunakeskustelussa puhutaan naisista. Toisessa ääripäässä taas vältetään henkilökohtaisen elämän puolelle meneviä keskusteluja.

Mies on hyvin tunteellinen ja hyvin romanttinen, mutta kätkee helposti sisäänsä nämä tunteet ja ajatukset.

Heli Vaaranen

– Avoimempia ollaan, eletään avoimuuden aikaa. Tässä on kuitenkin suuria eroja henkilöiden välillä. On ääriavoimuutta ja täyttä vaikenemista. Mitä enemmän vaikenee, ja mitä vähemmän on ystäviä, joille asioitaan jakaa, sitä enemmän se vahvistaa sitä tunnetta, ettei halua kertoa kenellekään.

Heli Vaaranen kertoo miehen haluavan esiintyä miesporukassaan vahvana. Nainen sen sijaan perinteisesti kertoo huolensakin ystävilleen.

– Mies haluaa yleensä esitellä omia menestyksen aiheitaan. Ihastuminen ei ole salaisuus, eikä rakastuminenkaan, mutta voi olla hyvin vaikeaa tuoda parisuhteen vaikeudet esille. Nainen on perinteisesti ollut keskusteleva ja jakanut niin hyvät asiat kuin huolet naisryhmän kesken. Mies ja nainen ovat erilaisia keskustelijoita.

Mies on hiukan hitaampi heittäytymään

Ihastuminen on fysiologinen tunne sekä miehelle että naiselle: huuma vaikuttaa muun muassa hormoneihin ja ruoansulatukseen. Kun ihastus ei ole läsnä, voi ihminen reagoida jopa masennusoireilla.

– Miehellä ja naisella on hyvin voimakkaat fyysiset reaktiot ihastumiseen. Sykkeen nousu, hikoilu ja suunnaton mielihyvä pelkästä ihastuksen näkemisestä. Molemmilla on samat tunteet, Vaaranen sanoo.

Tavat käsitellä ihastumisen tunteita ovat kuitenkin erilaisia.

– Voisi sanoa, että mies on hiukan hitaampi luottamaan suhteeseen ja heittäytymään. Mies saattaa vetäytyä ystäviensä kanssa, kun ihastus ja alkuhuuma on vielä vallassa. Mies ja nainen ovat erilaisia, Vaaranen summaa.