Nimilautakunnassa jo tuhat hakemusta – "Ihmiset haluvat pukea itsensä oman näköiseen nimeen"

Nimenvaihtaminen on lisännyt suosiotaan. Maahanmuutto on lisännyt sukunimien vaihtamista ja etunimiksi halutaan erikoisia, persoonallisuutta kuvastavia nimiä.

Aamu-tv
Urpo Kangas
Moni suomalainen kantaa etu- tai sukunimeä, joka käy raskaaksi. Tänä vuonna jo tuhat suomalaista on hakenut muutosta nimeensä. Vieraana nimilautakunnan puheenjohtaja, professori Urpo Kangas.

Oikeusministeriön nimilautakunta on käsitellyt tänä vuonna jo tuhat etu- ja sukunimeä, joihin maistraatti on pyytänyt nimilautakunnan kantaa.

– Ihmiset haluavat pukea itsensä omansa näköiseen nimeen ja tällainen vaatteen vaihtaminen on tullut yleisemmäksi myös nimien osalta.

– Yksilöllisten nimenmuutosten suosio on kasvanut kaikkialla maailmassa, sanoo nimilautakunnan puheenjohtaja, Nimilautakunnan puheenjohtaja, professori Urpo Kangas sanoo aamu-TV:n haastattelussa.

Aune Alatuuhonen ja Urho Yläkaljunen kelpaavat vaihdettaviksi

Tyypillinen peruste sukunimenmuutoshakemukselle on se, että ihminen kokee, että sukunimestä koituu hänelle henkilökohtaista haittaa.

– Jos nimi herättää kiusallisia mielleyhtymiä, kuten Aune Alatuuhonen tai Urho Yläkaljunen -tyyppisiä selviä kohdeajatuksia, niin ihminen saattaa haluta sellaisen nimen, josta ei tällaista viestiä välity suoraan.

Nimen siis saa vaihtaa sillä perusteella, että nimestä tulee huono fiilis tai jos nimen perusteella kiusataan.

– Jos joku kokee haittaa omasta nimestään, niin me emme lähde asettamaan sitä kyseenalaiseksi. Nimenmuutoshakemuksen yhteydessä sitten arvioidaan onko se uusi, ehdotettu sukunimi nimeksi sopiva.

Maahanmuutto näkyy nimilautakunnassa sukunimenvaihdosasioissa.

– Nimilautakunta käsittelee huomattavasti vähemmän etunimenmuutosasioita kuin sukunimiasoita. Sukunimiasioissa meillä on kasvava määrä monikulttuurisia, maahanmuuttaneiden henkilöiden nimenmuutosasioita.

"Jos ne vain maistuvat etunimiltä, kyllä me ne hyväksymme"

– Etunimiasioissa kysymys tulee yleensä siitä, että vanhemmat haluavat antaa lapselleen sellaisen nimen, jota ei ole ainoallakaan henkilöllä Suomessa. Silloin me joudumme arvioimaan, onko nimi etunimeksi sopiva.

Kankaan mukaan lasten nimiksi saatetaan ehdottaa vaikkapa satukirjasta tuttuja nimiä.

– Esimerkiksi Tuutikin sopivuutta nimeksi on mietitty.

– Sitten kun nimi pikku hiljaa leviää, siitä tulee vakiintunut osa meidän etunimistöämme. Jokaisessa nimilautakunnan kokouksessa käsitellään tällaisten innovatiivisten vanhempien keksimiä kauniita nimiä lapsilleen.

– Suhtaudumme ehdotuksiin hyvinkin liberaalisti. Jos ne vaan maistuvat etunimiltä, niin kyllä me ne nimiksi hyväksymme.

Lapsen etu on kuitenkin etusijalla.

– Keskeisessä asemassa hyväksyttäessä lapsen etunimeä on lapsen edun periaate.

– Me emme voi missään tapauksessa hyväksyä nimiä, joiden takia lapsi saattaa joutua kiusatuksi koulussa tai päiväkodissa tai josta lapsi itse kärsii. Nimen täytyy olla arvokas. Nimi on arvokas osa lasta itseään, jota hän voi ylpeänä kantaa.