1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomessa pitkään asunut muslimi kriittisenä: "Suomi ei tarvitse uutta suurmoskeijaa"

Suomi ei tarvitse uutta suurmoskeijaa, sanoo vuosia Suomessa asunut muslimiyrittäjä Akim Baya. Samalla hän varoittaa ulkomaisen rahan tuomista ongelmista ja rahoittajien halusta saada vaikutusvaltaa moskeijahankkeessa.

Kotimaan uutiset
Helsingin ydinkeskustassa Fredrikinkadulla sijaitseva tataarimoskeija.
Henrietta Hassinen / Yle

Suomessa kymmeniä vuosia asunut muslimi ja yrittäjä Akim Baya ei ymmärrä, miksi Suomeen pitäisi rakentaa uusi suurmoskeija.

– Samalla rahalla voi kouluttaa pakolaisia. Heille voi rakentaa parempia asuntoja ja tehdä samalla rahalla paljon muuta, josta on hyötyä. Järjestää työpaikkoja – ensin, ehdottaa Ylen Ajantasa-ohjelman vieraana ollut Akim Baya.

Bayan mukaan noitten asioitten jälkeen, jos vielä oikeasti halutaan rakentaa, voidaan rakentaa monikulttuurinen talo.

– Talo, jossa voidaan harrastaa kulttuuria, kouluttaa, harrastaa myös uskontoa, erilaisia ruokia. Missä kaikki kulttuurit ovat yhdessä. Se on tasa-arvoa. Suomi on tasa-arvoinen maa.

Samalla Baya hämmästelee ehdotuksia, joiden mukaan suurmoskeijan rakentamiseen tarvittavat rahat tulisivat ulkomailta.

– Minä en ymmärrä, miksi Suomen pitäisi hyväksyä tämmöisiä Qatarista tai Saudi-Arabiasta tai Kuwaitista tulevia rahasummia.

Ulkomainen rahoitus olisi suuri virhe

Bayan mukaan on selvää, ettei Suomessa ole suurmoskeijan rakentamiseen tarvittavia rahoja, siksi rahaa haetaan sieltä, missä sitä on. Hän kuitenkin varoittaa silmien kiinnipistämiseltä.

– Jos näin tehdään, tehdään suuri virhe.

Ulkomainen rahoittaja haluaisi rakentamisen lisäksi vaikutusvaltaa. Ranskassa asuneena hänellä on siitä kokemuksia. Varoittavan esimerkin hän ottaa ranskalaisesta urheilumaailmasta, jossa esimerkiksi huipputason jalkapalloseura on nyt arabimaista kotoisin olevan prinssin omistuksessa.

– Tämä ongelma on olemassa. Euroopassa pitäisi, jos ollaan tiukkana rahan liikkumisen ja pesemisen suhteen, tällaiset miehet pitää tarkistaa. Ei pelkästään pitsanmyyjiä.

– Jos kaveri tulee rakentamaan moskeijan tänne, hakee hän enemmän kuin vain omistamaan moskeijan.

Baya ihmettelee samalla, mikseivät nämä rikkaat arabimaat rahoita todella köyhiä maita tai vaikkapa Syyriaa.

– Miksi ei rakenneta sairaaloita, kouluja? Miksi ei auteta lapsia kasvamaan turvalliseen maailmaan? Miksi pitäisi tulla Suomeen laittamaan rahaa? Suomi ei tarvitse moskeijaa eikä apua keneltäkään.

Esimerkki tataareilta

Esimerkkiä Baya kehottaa hakemaan Suomen tataareilta, joiden moskeija on rakennettu kerrostaloon.

– Heillä on ihana tapa hoitaa tämä asia. He haluavat pitää matalaa profiilia, eivätkä he halua ärsyttää ketään. He eivät halua puuttua mihinkään politiikkaan eikä uskontoon.

– Pääasia heille on se, ette he kouluttavat lapset ja lapset saavat hyvän ammatin ja menestyvät.

Bayan mukaan uskonto ei ole tataareille pääasia.

– Mutta nyt tänne tulevat pakolaiset haluavat ensin uskonto- ja rukoilupaikan. Minun mielestäni heille pitäisi ensin löytää koulutus, opettaa heille ammatti ja sitten Suomen kulttuuri. Sitten jos jää aikaa, niin voi mennä rukoilemaan.

Bayan mukaan rukoilla voi myös kotona. Jokainen muslimi ei hänen mielestään tarvitse omaa moskeijaa.

– Luulen, että fiksut muslimit tai ei-muslimit ymmärtävät mitä tarkoitan, kampaamoalan yrittäjä Akim Baya toteaa.

Bayan mukaan hän katsoo tulevaisuuteen erilailla.

– Jos emme halua lisätä perussuomalaisten nousua, niin parempi on pitää matalaa profiilia.

Helsinkiin kaavailtu suurmoskeija on vasta suunnitteilla. Hanketta varten on tehty selvityksiä mahdollisen rakennuspaikan löytämiseksi.