Uskotko yliluonnollisiin ilmiöihin? – Saatat pelätä muita enemmän myös oikeaa maailmaa

Noin joka viides yhdysvaltalainen uskoo, että avaruusolennot ovat vierailleet maapallolla sekä menneisyydessä että nykyajassa. Kummituksiin uskoo kaksi viidestä, ilmenee tuoreesta selvityksestä.

tiede
hahmoja
Yle

Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan yliluonnollisiin ilmiöihin uskovilla ihmisillä on taipumus suhtautua muita pelokkaammin myös ydinsodan ja väkivaltaisten rikosten kaltaisiin reaalimaailman uhkiin.

Survey of American Fear -kyselyssä 1 500 ihmistä paljasti, millaiset asiat valvottavat heitä öisin. Tutkimuksesta kertoo LiveScience-nettijulkaisu. (siirryt toiseen palveluun)

Kyselyn 88 kysymystä käsittelivät pelon ja ahdistuksen aiheita laidasta laitaan: korkean paikan kammosta aina huoleen hallituksen korruptoituneisuudesta. Mukana oli myös kysymyksiä, jotka liittyivät esimerkiksi aaveisiin, avaruusolentoihin ja Isojalan kaltaisiin mielikuvitusolentoihin.

Kalifornialaisen Chapmanin yliopiston sosiologian professori Christopher Bader kertoo, että kysymyksillä haluttiin selvittää, minkä tyyppiset uskomukset tapaavat liittyä pelontunteeseen.

Aaveisiin uskoi kaksi viidestä ja avaruusolentoihin joka viides

Tutkimuksesta selvisi, että yliluonnolliseen uskominen on varsin yleistä Yhdysvalloissa. Yleisin oli uskomus, että henget voivat kummitella tietyissä paikoissa. Näin ajatteli 41,4 prosenttia vastanneista.

Runsas neljännes puolestaan uskoi, että elävät ja kuolleet voivat viestiä keskenään tavalla tai toisella. Runsas viidennes oli vakuuttunut, että unet voivat kertoa tulevaisuudesta, ja lähes joka seitsemäs sanoi luottavansa astrologeihin, ennustajiin ja meedioihin. Isojalan olemassaoloon uskoi yli kymmenesosa vastaajista.

Avaruusolennot ovat menneisyydessä vierailleet maapallolla, ajatteli joka viides vastaaja. Lähes yhtä moni oli vakuuttunut, että vieraat ovat käyneet täällä myös meidän aikanamme.

Vähemmän koulutetut pelkäävät enemmän

Professori Baderin mukaan kiinnostavinta ei ole, kuinka moni uskoo Isojalkaan, vaan se, onko yliluonnolliseen uskova myös muita pelokkaampi ihminen. Baderin mukaan näillä asioilla on yhteys, joka on tilastollisesti merkitsevä.

Yliluonnolliseen uskovilla ihmisillä on taipumus olla peloissaan – kaikesta, sanoo Bader. Asioiden yhteys on hänen mukaansa kuitenkin selvin yliluonnollisten ilmiöiden sekä rikollisuuden ja luonnononnettomuuksien kohdalla.

Tutkijoille ei kuitenkaan ole vielä selvää, miksi aaveisiin uskovat murehtivat myös tosielämän vaaroja. Baderin mukaan vähemmän koulutetut ihmiset ovat joka tapauksessa muita pelokkaampia ja taipuvaisempia uskomaan yliluonnolliseen.

Tutkimuksesta lisää yliopiston nettisivuilla. (siirryt toiseen palveluun)