1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Katsastushinnoissa hurjat hintaerot jopa saman ketjun sisällä – hintavertailu kannattaa

Auton katsastushinnoissa on isoja eroja riippuen palvelun tarjoajasta ja paikkakunnasta. Virroilla auton voi katsastaa neljällä kympillä, Kemiössä samasta joutuu pulittamaan yli sata euroa.

liikenne
 Katsastaja Ari Suontausta katsastaa autoa Huoltokeskus Ysiautossa Urjalassa.
Katsastaja Ari Suontausta katsasti autoa Huoltokeskus Ysiautossa Urjalassa heinäkuussa 2014Vesa Moilanen / Lehtikuva

Valtion vetäydyttyä katsastusbisneksestä kymmenisen vuotta sitten alkoi alalla hintakilpailu, joka on johtanut kuluttajan eduksi suuriinkin hintaeroihin, joten hintavertailu kannattaa. Jopa saman ketjun eri toimipisteissä hinnat vaihtelevat.

Vertailu on helppoa tehdä netissä, mutta mikäli ei jokaista katsastusta tarjoavaa yritystä käydä läpi, voi hintoja tutkailla myös niitä kokoavalla katsastushinnat.fi (siirryt toiseen palveluun)-sivustolla.

Tiistai-aamuna sivuston mukaan halvimman määräaikaiskatsastuksen tarjoaa A-katsastus Virroilta 19 euron hintaan.

Kyse on alkaen-hinnasta, joka ei sisällä pakollista päästömittausta ja OBD-mittausta eikä mahdollista jälkitarkastusmaksua.

Esimerkki 1, Virrat:

– Nettivarauksen hinta alk. 19,-
– Bensiiniauton päästömittaus 18,-
– Dieselin päästämittaus 20,-
– Jälkitarkastusmaksu 15,-

Hinta bensiiniautolle yhteensä: 42,-
Hinta dieselille 44,-

Sivuston mukaan kalleinta hintaa perii yllättäen saman ketjun Varsinais-Suomessa sijaitseva Kemiön toimipiste. Siellä alkaen hinta nettivarauksella on 62 euroa.

Esimerkki 2, Kemiö:

– Määraikaiskatsastus netissä alk. 62,-
– Bensiiniauton päästömittaus 27,-
– Dieselauton päästömittaus 39,-
– OBD-mittaus 23,-
– Jälkitarkastumaksu 33,-

Hinta bensiiniautolle yhteensä: 112,-
Hinta dieselille yhteensä: 124,-

Hintaeroa on siis jopa 80 euroa. Virroilla auton voi siis katsastaa suunnilleen kolmesti siinä missä Kemiössä kerran. Hintavertailussa on huomioitava, että Kemiön katsastuspiste sijaitsee saarella, huomauttaa katsastusalan etujärjestön, YKL ry:n toiminnajohtaja Jyrki Hautaviita.

– Kemiössä on erittäin pieni asiakaskunta, mantereelta Turun läheltä löytyy varmasti edullisempia vaihtoehtoja. Sama juttu vaikkapa Lapissa, jossain tunturin kupeessa. Haja-asutusalueilla katsastusasemat eivät kultaa vuole. Hinta voi olla korkea, mutta jos asema suljetaan kannattamattomana, siitä vasta mylly syntyy, hän sanoo.

Hautaviidan mukaan kuluttajat ovat nykyään erittäin hintatietoisia ja vertailuja tehdään ahkerasti.

– Netin ja sähköisten viestimien vaikutus on jatkuvasti suurenemaan päin.

Joillakin yrityksillä hinta vaihtelee sen mukaan, mihin aikaan päivästä katsastukseen on tulossa. Hiljaisemmilla ns. happy hour -ajoilla katsastuksessa voi säästää kymmeniä euroja verrattuna ruuhka-aikoihin.

Määräaikaiskatsastus on suoritettava viimeistään kolmen vuoden kuluttua auton käyttöönottopäivästä. Sen jälkeen on vapaavuosi, jolloin autoa ei tarvitse katsastaa. Vapaavuoden jälkeen auto on katsastettava vuosittain.

Lue seuraavaksi