Huippuvuotta elävä Siida suunnittelee laajennusta

Saamelaismuseo Siida tarvitsee lisätilaa muiden museoiden lahjoittamille saamelaisesineille.

Kotimaa
Saamelaismuseo Siida.
Saamelaismuseo Siida.Vesa Toppari / Yle

Inarissa toimiva Saamelaismuseo ja luontokeskus Siida suunnittelee laajennusta. Vuodesta 1998 toiminut Siida aikoo rakentaa laajennusosan sekä remontoida olemassaolevia tiloja esteettömiksi ja helposti muunneltaviksi. Laajennusosan rakentaminen alkaa vuonna 2019, mikäli rahoitus järjestyy.

Siida tavoittelee 1000 neliömetrin suuruista lisäosaa. Uusia tiloja tarvitaan, koska monet museot ovat harkinneet saamelaisesineistön palauttamista saamelaisyhteisölle. Esineistöä on muiden muassa Kansallismuseossa. Tampereella toimiva Museokeskus Vapriikki lahjoitti huhtikuussa Siidalle noin 30 esineen kokoelman, jonka taiteilija Gabriel Engberg keräsi Inarin saamelaiskylistä sata vuotta sitten. Kokoelma sisälsi tekstiilejä ja jalkineita.

Meneillään olevassa remontin esiselvitystyössä on mukana rakennuksen omistavan Senaatti-kiinteistöjen lisäksi Siidan henkilökuntaa ja ulkopuolisia asiantuntijoita. Myös kävijöiden sekä paikallisten inarilaisten toiveita on kuultu.

Saamelaismuseossa ja Metsähallituksen Ylä-Lapin luontokeskuksessa on käynyt lokakuuhun mennessä enemmän vierailijoita kuin koko viime vuonna yhteensä.