Ylen KulttuuriCocktail ei halua vakavoitua kulttuurin äärelle

KulttuuriCoctail tekee juttuja verkkoon, televisioon ja radioon pilke silmäkulmassa. Yhtä aihetta perataan monesta näkökulmasta.

kulttuuri
Tuomas Karemo.
Tuomas Karemo.Jukka Lintinen / Yle

KulttuuriCocktail on Ylen suuri kulttuurisatsaus vuodelle 2015. 10 henkilön tiimi on paiskinyt töitä jo syksystä lähtien. Tähän asti juttuja on tehty nettiin ja radioon, mutta nyt tv:ssä nähdään viikottain kymmenminuuttinen ohjelma.

Viikottainen ohjelma nähdään TV1:llä tänään keskiviikkona 4. päivä marraskuuta klo 21.50 ensimmäistä kertaa. Tv-ohjelman hostina eli isäntänä toimii pitkän linjan radiotoimittaja Tuomas Karemo. Yle Teemalle toimitetaan myös kerran kuukaudessa minidokumentti.

Tämän viikon teemana on: Homot uudistivat naisten muotia – loivatko myös kauneusihanteet? Aiheesta tehdään monenlaisia juttuja eri välineisiin.

Verkko edellä ja huumorilla

KulttuuriCocktailin tuottaja Sampo Mäkelä puhuu verkonomaisuudesta ja verkkolähtöisyydestä.

– Ei tehdä uutisia, mutta feature-journalismia, Mäkelä tiivistää ja harmittelee feature-sanan vaikeaa suomenkielistä vastinetta.

Ei tehdä uutisia, mutta feature-journalismia.

tuottaja Sampo Mäkelä

– Pyrimme hyödyntämään visuaalisia keinoja huumoria unohtamatta, Mäkelä kuvaa ja muistuttaa, että tekniikka ei saa sanella sisältöä.

Videot ovat suuressa roolissa, mutta kuvakerronta on vielä vahvassa kehitysvaiheessa.

Juttuja tehdään pilke silmäkulmassa eikä kulttuurin äärelle haluta vakavoitua. Kulttuuri halutaan kokea jokapäiväisenä asiana, joka koskettaa kaikkia.

Ajankohtaisia aiheita ilman päiväystä

Toimittaja Tuomas Karemon mielestä KulttuuriCocktail tarttuu ajankohtaisiin aiheisiin, mutta ei profiloidu ajankohtaistoimitukseksi.

– Ohjelma kokeilee netin vaikutusmahdollisuuksia, 10 vuotta radiotoimittajana työskennellyt Karemo kertoo ja lupaa ohjelmalta "vinoja" näkökulmia. Hän on lähdössä Lappiin tekemään ensi keväälle jo ohjelmaa. Päivän aiheisiin tartutaan aina tilanteen mukaan.

Tiimiin kuuluu kokeneita, pitkän linjan kulttuuritoimittajia, jotka ovat seuranneet vuosia kulttuurin kenttää. KulttuuriCocktail ei nosta esiin mitään tiettyä taiteenalaa,vaan suhtautuu laaja-alaisesti tutkivaa journalismiakaan unohtamatta.

– Aiheiden valinta ei ole vaikeaa, vaan tekotapa ja toteutus, Mäkelä kiteyttää.