Poliisi: Kristilliseen opistoon tehdyssä polttopulloiskussa viitteitä maahanmuuttovastaisuudesta

Ylivieskan Raudaskylän kristillisessä opistossa on suomalaisopiskelijoiden lisäksi turvapaikanhakijoita, joille opetetaan suomen kieltä.

Ylivieskassa sijaitseva Raudaskylän kristillinen opisto joutui viikonloppuna vakavan ilkivallan kohteeksi, kun opistorakennuksen seinään heitettiin kolme palavaa polttopulloa. Polttonesteet eivät kuitenkaan syttyneet.

He eivät ole lapsia eivätkä nuoria, vaan aikuisia.

Juha Kangas

– Opiston valvontakameraan on tallentunut kuvaa, mutta siitä ei pysty tunnistamaan henkilöitä. Vihjeitä tarkistamme edelleen, kertoo rikosylikonstaapeli Juha Kangas Ylivieskan poliisiasemalta.

Autossa neljä aikuista

Kankaan mukaan opistolla on ollut auto, josta on noussut kolme henkilöä.

– Kuski mukaan lukien heitä on siis ollut neljä. He eivät ole lapsia eivätkä nuoria, vaan aikuisia.

Rikosylikonstaapeli Juha Kangas kertoo, että teon motiiviakin on pohdittu, koska opistolla on myös turvapaikanhakijoita.

– Viitteitä mahdollisesta maahanmuuttovastaisuudestakin on, Kangas sanoo ja lisää, että poliisi kaipaa yhä lisää havaintoja tapahtuneesta.

Suomen ja kulttuurin opetusta

Rehtori Jukka Hautalan mukaan Raudaskylän kristillisellä opistolla on säännöllisesti satakunta yöpyjää, joista 14 on turvapaikanhakijataustaisia alaikäisiä opiskelijoita.

– Meillä on suomalaisia opiskelijoita noin 250 ja toistasataa ammattikorkeakouluopiskelijaa.

Heillä ei esimerkiksi ollut tietoa esimerkiksi siitä, paljonko täällä on ihmisiä. 

Jukka Hautala

Hänen mielestään oikean tiedon välittäminen on yksi ratkaisu torjua ilkivaltaisia tekoja.

Jukka Hautalan mukaan jostain syystä ihmisten toimintaa ja ajattelua ohjaavat hyvin pitkälle ennakkoluulot, jotka perustuvat omaan pelkoon ja ahdistukseen.

– Kun ajattelen näitä iskun tekijöitä, niin heillä ei esimerkiksi ollut tietoa esimerkiksi siitä, paljonko täällä on ihmisiä. Nettikeskusteluissa on vauhkottu, että opisto on vastaanottokeskus. Se ei pidä paikkaansa. Turvapaikanhakijastatuksella olevat opiskelevat suomen kieltä ja kulttuuria, Jukka  Hautala kertoo.