Nepalilaishoitaja päätyi serkun suosituksesta hoitotyöhön Suomeen – "Nyt tuntuu, että se oli kohtalo"

Suurin eroavaisuus sairaanhoitajan työssä Suomen ja Nepalin välillä on käytössä olevissa työvälineissä. Nepalilaislähtöinen leikkaussalihoitaja jaksaa ihastella teknisestikin korkeatasoista suomalaista sairaanhoitoa.

Nepal
Shobha Adhikari työvaatteissa
Kati Siponmaa / Yle

Suomeen vuonna 2009 sairaanhoitajaopintojen myötä muuttanut Shobha Adhikari arvostaa korkealle opintojen jälkeen löytynyttä työpaikkaa Länsi-Pohjan keskussairaalan leikkaussalihoitajana. Hän kiittelee jo harjoitteluaikanaan kohtaamaansa ystävällisyyttä kollegoiltaan.

– Minulla on ollut hyvä tuuri, kun olen saanut tehdä töitä niin ihanien ihmisten kanssa, jotka ovat opettaneet ja näyttäneet, miten mikäkin toimii. Adhikari sanoo.

Köyhästä Nepalista lähtöisin oleva Shobha Adhikari päätyi Suomeen opiskelemaan ja sittemmin työskentelemään serkkunsa vinkistä.

– Olin Nepalissa jo valmis sairaanhoitaja ja olin ajattelut, että haluan opiskelemaan ulkomaille. Olin ajatellut Amerikkaa tai Australiaa opiskelupaikaksi, mutta serkkuni sanoi, että Suomessakin on hyvät koulut.

Suomi tuntuu kohtalolta

Pääsykokeet menivät läpi, ja koko muukin prosessi kävi sujuvasti. Nyt Shobha on tyytyväinen oloonsa Suomessa.

– Nyt tuntuu, että se oli kohtalo. Vaikka olin halunnut mennä jonnekin muualle, niin nyt olen täällä hyvässä työpaikassa.

Viihtymistä edistää sekin, että Adhikarin Nepalissa alkanut parisuhde kesti pitkän välimatkan. Nainen sai hiljattain rakkaansa Suomeen viiden vuoden odottamisen jälkeen.

Nyt hän voisi kuvitella jäävänsä Pohjois-Suomeen pidempäänkin pestiin.

Vauraus alentaa valituskynnystä

Sairaanhoitajan perustyön Shobha Adhikari näkee olevan melko samanlaista missä päin maailmaa tahansa. Työpaikkojen varusteluissa on luonnollisesti eroavaisuuksia.

– Meillä (Nepalissa) ei kaikissa sairaaloissa ole esimerkiksi hienoja instrumentteja ja laitteita.

Suomessa Shobha arvostaa tasa-arvoisuutta ja sitä, että Suomi on vauras hyvinvointivaltio. Hän näkee ulkopuolelta tulleena vauraudessa myös kääntöpuolen.

– Joskus tuntuu, että täällä ihmiset valittaa paljon, kun on paljon vaihtoehtoja.