Eläinkin voi olla allerginen – Hoidossa ensiksi on saatava kutina pois

Allergiat eivät ole pelkästään ihmisten sairaus, sillä lemmikkieläimilläkin on niitä. Lääkitys, eläimestä hyvin huolehtiminen ja sen elinympäristön puhtaana pitäminen kuitenkin antavat allergisellekin lemmikille mahdollisuuden täysipainoiseen elämään.

luonto
Koira ja kissa.
Peter Endig / EPA

Koirilla ja kissoilla voi olla allergioita siinä missä ihmisilläkin. Tavallisin allergia on atooppinen ihottuma, mutta sen lisäksi eläimillä esiintyy myös ruoka-allergioita ja toisinaan myös kosketusallergioita – toisin sanoen samoja allergioita kuin niiden omistajillakin voi olla.

Allergiat aiheuttavat koirille ja kissoille tavallisimmin kutinaa, jonka vaikeusaste vaihtelee hyvin laajasti. Ruoka-allergioissa saattaa esiintyä myös ripulia, ja usein allergioiden yhteydessä eläin kärsii lisäksi korvatulehduksista. Kissoilla voi olla myös astma.

– Kutinan alettua eläin nuolee, pureskelee ja raapii ihoaan aiheuttaen sen rikkoutumisen. Silloin allerginen eläin hyvin usein kärsii bakteeri- ja hiivatulehduksen aiheuttamista oireista, toteaa pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri, eläinlääketieteen tohtori ja dermatologian dosentti Leena Saijonmaa-Koulumies.

Vaikka lemmikeillä onkin allergioiden takia erilaisia oireita, ovat hengenvaaraa aiheuttavat anafylaktiset reaktiot harvinaisia.

Saijonmaa-Koulumies arvioi, että joka viides kissa tai koira tulee ihosairauden takia eläinlääkärin vastaanotolle. Ja näistä joka viidennen oireet johtuvat allergiasta. Mutta sairaudesta huolimatta eläin voi elää täysipainoista elämää oikein hoidettuna.

– Vaikka allergia onkin elinikäinen sairaus, ei sen takia tarvitse omistajan menettää yöuniaan, Saijonmaa-Koulumies muistuttaa.

Monia hoitotapoja

Eläimen omistaja pystyy lieventämään allergisen lemmikkinsä oireita.

– Ihon kunnosta tulee huolehtia samoin kuin ravinnosta ja puhtaudesta. Ja totta kai jos eläimellä on ruokayliherkkyyteen liittyviä oireita, on tärkeää ottaa selvää mitkä ravintoaineet ne aiheuttavat ja katsoa, että niitä ei anneta eläimelle, Leena Saijonmaa-Koulumies kertoo.

Vaikka allergia onkin elinikäinen sairaus, ei sen takia tarvitse omistajan menettää yöuniaan

Leena Saijonmaa-Koulumies

– Etenkin jos eläin on pöly- tai varastopunkeille yliherkkä, on huolehdittava asunnon puhtaudesta, jotta niitä ei ole eläimen ympäristössä. Ihon peseminen on myös tärkeää, sillä ympäristöärsykkeet menevät ihon läpi, Saijonmaa-Koulumies jatkaa.

Allergioiden hoidossa ensiksi on saatava kutina pois. Jos tilanne on akuutti, käytetään kortisonia joko paikallisesti tai suun kautta. Suomeen ei ole vielä rantautunut uusi lääke, joka toimii samalla vauhdilla kuin kortisoni. Puolestaan kroonisen tilanteen hoitamiseen on olemassa myös muita, hitaammin vaikuttavia lääkkeitä.

– Suun kautta annettavaa kortisonia on käytettävä oikein, ja paikallisessa lääkityksessä on tärkeää lääkkeen käyttäminen riittävän pitkän aikaa. Vielä tilanteen rauhoittumisenkin jälkeen paikallislääkitystä tulisi jatkaa pari kertaa viikossa jonkin aikaa.

– Bakteeri- ja hiivatulehduksien hoitaminen on myös tärkeää, Saijonmaa-Koulumies jatkaa.

Lisäksi koirille ja kissoille voi antaa siedätyshoitoa, jolla on saatu hyviä hoitotuloksia.

Allergia todetaan kliinisesti

Koirien ja kissojen allergiat johtuvat monimutkaisesta vyyhdistä, jossa perinnöllisyystekijät ovat isossa roolissa. Tiedetään, että alttius allergiaan on geneettisesti monimuotoinen. On eristetty hyvinkin monta kandidaattigeeniä, jotka voivat vaikuttaa sairauden eri vaiheisiin. Lisäksi tiedämme, että atooppisilla eläimillä on heikentynyt ihon pinnan muodostama suoja, läpäisyeste.

– Tämä johtuu siitä, että ihosoluilla on heikentynyt kyky erittää pintasolujen väliin rasva-aineita, jotka tiivistävät läpäisyestettä, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Leena Saijonmaa-Koulumies kertoo.

Ocicat-rotuinen kissa eläinlääkärin tutkittavana.
Allergiat voivat aiheuttaa lemmikille korvatulehduksen.Yle

Ihon heikentyneen läpäisyesteen seurauksena ärsykkeet pääsevät ihon läpi, ja atooppiseen ihottumaan taipuvaisilla eläimillä muodostuu allergiseen reaktioon osallistuvia IgE-vasta-aineita. Allergioihin vaikuttavat myös ympäristötekijät, jotka saattavat vaikuttaa allergian puhkeamiseen.

Eläimellä allergia todetaan kliinisesti, eikä itse diagnoosi perustu allergiatesteihin. Mutta kun halutaan paikallistaa oireita aiheuttavat ärsykkeet, käytetään hyväksi allergiatestejä.

– Tosin ruoka-allergeenien paikallistaminen ei onnistu verestä tai ihosta otetulla allergiatestillä. Siihen tarvitaan eliminaatiodieetti, ja ärsykkeet paikallistetaan altistuksilla, Saijonmaa-Koulumies toteaa.