Maaseudun nuorten ideatalkoot: "Keulimista varten kilometrin pituinen rata"

Kun maaseudun nuorilta kysytään, miten he haluaisivat kotiseutuaan kehittää, nousee toiveista yksi ylitse muiden. Nuorten mielestä maalle pitää saada lisää vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Keulimaankin pitäisi päästä ja oikein luvan kanssa.

Kotimaa
Kolme mopolla ajajaa
Yle

Kuuden eteläpohjalaiskunnan alueella on toteutettu ideatalkoot, joissa nuorilta on kysytty, miten he haluaisivat kehittää omaa kotiseutuaan ja mitä he haluaisivat harrastaa. Vastauksista piirtyy kuva nuorista, joilla on kova vimma tehdä kaikenlaista. Vauhtia pitää olla.

– Nuorille annettiin ihan vapaat kädet ideoida ja monenlaista tekemistä nuoret näköjään kaipaavat, toteaa ideoihin perehtynyt Aisapari-hankkeen työntekijä Marita Mattila.

Mattila iloitsee siitä, että selvästikin liikunnallinen toiminta kiinnostaa nuoria.

– Nuoria syytetään usein siitä, että he istuvat päivät pitkät tietokoneitten ääressä. Kuitenkin tämä kysely osoittaa, että nuoret haluavat liikunnallisia juttuja. Eivätkä toiveet painotu kilpailulliseen toimintaan vaan pikemminkin halutaan kokeilla erilaisia lajeja.

Vaatekauppoja ja Robinin keikka

Ideoista koottu vinkkipankki (siirryt toiseen palveluun) paljastaa, että moni maaseudun nuori viihtyy mönkijän tai mopon selässä. Nuoret kaipaavat keulimista varten ratoja ja suljettuja alueita, crossiratoja.

Nuorten suosikkilajeja olisivat skeitti ja parkour, jos vain olisi ramppeja ja ratoja. Myös ratsastamaan pitäisi päästä. Se näyttää olevan monen tytön ykköshaave. Mutta on yllättävämpiäkin toiveita: esimerkiksi kunnon moukarinheittopaikka on nuorten omalla hankelistalla.

Mutta mikä muu kuin monipuoliset harrastusmahdollisuudet saisivat nuoret viihtymään maaseudulla?

Toivelista on pitkä: R-kioski, karkkikauppa, pehmiskioski, mäkkäri, seisova pöytä, kylälle enemmän vaatekauppoja, tietsikkakauppa, maatalousmessut, Robinin keikka...

Marita Mattila toivoo, että nuorten ideat luetaan tarkasti ja että alueen yhdistykset tarttuisivat ideoihin. Sitä kautta ideoita voidaan saada toteutukseen ja parhaassa tapauksessa uutta elämää maaseudun kyliin, joissa väki on vähenemässä.