Hyppää sisältöön

Näyttävät tulipallot herättivät huomiota Thaimaassa ja Puolassa – video

Tähtitieteilijöiden mukaan molemmat meteorit ovat todennäköisesti peräisin Tauridien meteoriparvesta, jonka vilkkain aika on juuri marraskuun alussa.

Meteoriitti palaa ilmakehässä Bangkokin taivaaalla.
Videon kaksi ensimmäistä katkelmaa ovat Thaimaasta ja viimeinen Puolasta.

Kaksi todennäköistä meteoria on viime päivinä herättänyt huomiota eri puolilla maailmaa. Näyttävät valoilmiöt ovat näkyneet laajoilla alueilla.

Thaimaassa lukuisat ihmiset näkivät maanantai-iltana yötaivaan valaisseen valoilmiön, joka paikallisten tähtitieteilijöiden mukaan oli kirkkautensa perusteella tulipallo eli meteori, joka ei yleensä putoa maahan saakka, vaan räjähtää ilmakehässä.

Tulipallo näkyi eri puolilla maata, ja useat ihmiset onnistuivat kuvaamaan sen kojelautakameroillaan.

– Yhtäkkiä taivas valkeni ja näin vihreän valon syöksyvän alas taivaalta, yksi tulipallon kuvanneista Somsakdi Seubsai kertoi uutistoimisto Reutersille.

– Kun ensiksi näin sen, olin niin hämmästynyt ja järkyttynyt, että en uskaltanut sanoa mitään. Se oli kuin aave, joka syöksyi alas taivaalta, toinen ilmiön kuvannut henkilö, P’poo NewChevy kuvaili tapausta Reutersille.

Thaimaan tähtitieteellisen seuran mukaan tulipallo ei todennäköisesti aiheuttanut mitään vaaraa. Se todennäköisesti on peräisin Tauridien meteoriparvesta, joka esiintyy vuosittain lokakuussa ja marraskuussa.

Tauridit voivat olla tänä vuonna tavallista näyttävämpiä

Yhdysvaltain meteoriseuran mukaan Tauridit eivät ole tunnettuja suuresta määrästä tähdenlentoja, vaan synnyttämistään tulipalloista.

Yhdysvaltain meteoriseuran mukaan toisinaan Tauridit synnyttävät tavallista enemmän tulipalloja ja vuosi 2015 voi olla tällainen vuosi.

Tähtitieteellinen seura Ursa arvioi, että Tauridien maksimiajankohta olisi marraskuun alkupuolella.

Myös Puolassa nähtiin viikonloppuna tulipallo

Myös Puolassa havaittiin viikonloppuna todennäköinen meteori. Kojelautakameralle tallentunut valoilmiö on kuvattu Itä-Puolassa, Nowy Dwo Mazowieckissa lauantai-iltana.

Myös tässä tapauksessa kyse oli tähtitieteilijöiden mukaan todennäköisesti tulipallosta. Ilmiö näkyi laajalla alueella, ja Yhdysvaltain meteoriseura sai yli 60 havaintoa valoilmiöstä. Havaintoja ilmoitettiin aina Etelä-Ruotsista, Saksaan, Itävaltaan ja Hollantiin.

Puolalaisten tähtitieteilijöiden mukaan myös tämä tulipallo on todennäköisesti peräisin Tauridien meteoriparvesta.

.
.