Hyppää sisältöön

Auton ensiapulaukun paikka ei ole hattuhyllyllä – eikä minkään muunkaan tavaran

Auton takaluukku tai hattuhylly eivät ole sopivia paikkoja ensiapulaukun säilyttämiseen. Autoon voi hankkia myös ensiapupakkauksen. Molemmat voi sijoittaa pelkääjän istuimen alle.

Kuva: Pekka Loukkola / Yle

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eero Kalmakosken mukaan paras paikka ensiapulaukulle sijaitsee auton ohjaamossa ajajan viereisen penkin alla. Tosin sielläkin täytyy olla siihen tarkoitettu lokero, jotta ensiapuvälineet pysyvät paikallaan esimerkiksi äkkijarrutuksessa.

– Liikenneturvallisuuden kannalta erillinen paikka ohjaamossa olisi hyvä, koska esimerkiksi hattuhyllyltä se lähtee lentoon. Apukuljettajan penkin alla voi olla kotelo ja jos sellainen löytyy, niin sinne se kannattaisi laittaa, kertoo liikenneturvan Kalmakoski.

Ensiapulaukku tai -pakkaus ei paina paljon, mutta auton hattuhyllyltä se voi äkkiliikkeen takia lähteä lentoon.

Hattuhylly ei ole minkään tavaran kuljetuspaikka.

Eero Kalmakoski

– Hattuhylly ei ole minkään tavaran kuljetuspaikka. Ensiapupakkauskaan ei paljoa paina, mutta kovissa nopeuksissa ja mahdollisessa törmäyksessä se saavuttaa useamman kymmenen kilon painon ja voi aiheuttaa harmia kyydissäolijoille, muistuttaa Kalmakoski.

Ensiapupakkauksen sisältöön kannattaisi tutustua jo hyvissä ajoin. Yleensä ensiapupakkauksesta löytyy sidetarpeita, paineside, kantoliina, laastareita, ihoteippiä ja sakset.

.
.