Käsidesiä vai saippuaa? Huolellinen käsienpesu vie aikaa puoli minuuttia

Huolellista käsien pesua vedellä ja saippualla ei kannata ohittaa tipalla desinfiointiainetta. Käsidesi on kuitenkin tarpeen esimerkiksi silloin, kun pesumahdollisuutta ei ole.

terveys
Käsien desinfiointaineita apteekin hyllyssä.
Käsidesit ovat tarpeellisia tilanteissa, joissa ei ole mahdollisuutta pestä käsiä vedellä ja saippualla.Miia Roivainen / Yle

Käsien desinfiointiaine nimensä mukaisesti desinfioi, mutta riittääkö vesi ja saippua huolelliseen käsienpesuun?

– Normaalitilanteessa eli kotioloissa huolellinen käsienpesu vedellä ja saippualla riittää, käsidesille ei ole tarvetta. Esimerkiksi jos vierailee sairaalassa, hoitokodissa tai terveyskeskuksessa, on ihan hyvä käyttää käsidesiä, proviisori Maija-Riitta Honkanen Kajaanin 1. Apteekista kertoo.

Kotonakin käsidesiä saattaa tarvita. Proviisorin mukaan esimerkiksi flunssan aikaan sitä on hyvä käyttää.

– Jos kotona on flunssaa tai mahatautia, sillä voidaan estää tarttuvien tautien leviämistä muihin perheenjäseniin. Toisaalta käsidesiä on hyvä käyttää silloin, kun ei ole mahdollisuutta pestä käsiä, esimerkiksi ulkomailla, Honkanen lisää.

Voiko käsiä pestä tai desinfioida liikaa?

– Jos käsiä pesee liikaa, kädet ärtyvät ja kuivuvat. Kädet tulee pestä ennen ruokailua, vessakäynnin jälkeen ja kun tulee kotiin vaikkapa kaupasta. Liiallinen pesu kuivattaa, mutta silloin voi käyttää käsivoiteita.

Pelkkä vesi ei riitä

Huolellinen käsienpesu sisältää saippuaa, vettä ja kuivauksen. Käsiä kuuluu huuhdella juoksevan veden alla noin 15–30 sekuntia.

– Kosteisiin käsiin levitetään nestemäistä saippuaa ja hierotaan sitä käsiin huolellisesti: myös ranteisiin ja sormien väleihin ja päihin. Sitten huuhtelu juoksevan veden alla ja lopuksi huolellinen kuivaus. Bakteerit tykkäävät kosteasta. Varsinkin yleisissä tiloissa paperipyyhkeellä on hyvä kuivata, Honkanen ohjeistaa.

Käsidesiä on hyvä käyttää silloin, kun ei ole mahdollisuutta pestä käsiä.

Maija-Riitta Honkanen

Kiireinen elämä saattaa joskus viedä aikaa käsienpesulta. Pelkkä vesi ei riitä tehokkaaseen puhdistukseen.

– Voi olla, että käsienpesun aikaan on pikkuisen kiire ja sitten vähän huljutellaan käsiä veden alla. Kädet pitäisi muistaa pestä huolellisesti. Nestemäinen saippua on parempi kuin palasaippua.

Kotona käsipyyhkeiden vaihto tarpeeksi usein on tärkeää. Pyyhe kannattaa vaihtaa viikoittain. Flunssan jyllätessä yleisissä WC-tiloissa on hyvä olla tarkkana.

– Flunssa-aikaan pyyhe kannattaa vaihtaa useamminkin kuin kerran viikossa. Yleisissä tiloissa hana kannattaa sulkea paperipyyhkeen avulla, ettei koske hanoihin tai ovien kahvoihin, sillä niissä on paljon bakteereita. Eikä sormia pitäisi laittaa kasvoihin tai suuhun, Honkanen naurahtaa.