Erikoislääkäri toivoo lisää keuhkokuumerokotuksia – "Jos mitään ei tehdä, Suomi tukehtuu potilaisiin 20 vuoden päästä"

Keuhkokuumetapauksia on Suomessa vuodessa 72 000. Sairaaloissa keuhkokuume aiheuttaa vuodessa noin 40 000 hoitojaksoa ja 600 000 hoitopäivää.

Kotimaa
Vanhuksia ja hoitaja vanhainkodissa.
Lehtikuva

Väestön vanheneminen lisää keuhkokuumetapausten määrää ja sairaalahoidon tarvetta. Keuhkokuume eli pneumokokki on yleisin infektion aiheuttama kuolinsyy.

– Jos minä saisin määrätä, kaikki suomalaiset ikään katsomatta pitäisi rokottaa influenssaa ja keuhkokuumetta vastaan, sanoo sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri Ville Valtonen.

Joensuu rokottamisen edelläkävijä

Suomalaisista 65-80 -vuotiaista rokotteen on ottanut joka kymmenes. Lääkeyhtiö Pfizerin mukaan ihmiset eivät tiedä pneumokokkirokotteesta. Varsinkin riskiryhmien, eli iäkkäiden ja mm. diabetesta tai sydämen vajaatoimintaa sairastavien, kannattaisi harkita rokotusta.

– Jos mitään ei tehdä, Suomi tukehtuu pneumokokkipotilaisiin 20 vuoden päästä, kun väestö ikääntyy, varoittaa erikoislääkäri Ville Valtonen.

Joissakin kunnissa riskiryhmiä on alettu järjestelmällisesti rokottaa. Esimerkiksi Joensuussa on kolmen vuoden aikana rokotettu useita satoja riskiryhmiin kuuluvia.

Joensuun sosiaali- ja terveystoimenjohtaja Eija Rieppo kertoo, että rokotukset näyttävät vähentäneen riskiryhmään kuuluvien sairastumista keuhkokuumeeseen. Rahaa on säästynyt, koska sairaalahoitojaksot ja poissaolot työstä ovat vähentyneet.

Sen sijaan rokottamattomilla on Joensuussa esiintynyt vaikeita kehkokuumetapauksia.

Rokote voi maksaa itse itsensä takaisin

Lääkeyhtiö Pfizerin mukaan pneumokokkirokote voisi laajemmin annettuna tuoda kunnille kymmenien miljoonien eurojen säästöt.

– Se olisi talouden ja kansanterveyden kannalta kannattavaa, sanoo myös erikoislääkäri Ville Valtonen.

Kansalliseen rokotusohjelmaan rokotus ei kuitenkaan ole tulossa, ainakaan lähiaikoina. Käytössä oleva rokote ei suojaa kaikilta keuhkokuumeen aiheuttajilta.

Terveyden ja hyvinvoinin laitoksen rokotusasiantuntijan, ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan tällä hetkellä käytössä oleva rokote ei ole tarpeeksi kustannustehokas, vaikka se antaakin pitkäaikaisen suojan.

– Rokotuksissa jokaista euroa kohti pitää saada kustannushyötyjä. Jos kaikki 65-69 -vuotiaat rokotettaisiin, maksaisi se ensimmäisenä vuonna 14 miljoonaa euroa. Koko kansallisen rokotusohjelman vuosibudjetti on 20 miljoonaa euroa, Nohynek perustelee.