Sveitsi yhä taloustietojen salailija numero yksi – "Suomi on pikkuruinen tekijä"

Suurin osa maista ottaa veronkierron entistä vakavammin, kuvailee vero-oikeudenmukaisuutta ajava ryhmä. Veroparatiisien haittoja maailman talouteen tutkailevan verkoston huolena on muun muassa Yhdysvallat.

Ulkomaat
Sveitsin pankki.
Steffen Schmidt / EPA

Yritysten ja varakkaiden ihmisten on mahdollista peitellä varojaan parhaiten Sveitsissä, Hongkongissa ja Yhdysvalloissa, selviää Tax Justice Network (siirryt toiseen palveluun) -ryhmän veroparatiisiluettelosta, joka on laajin alallaan. Tuore listaus julkaistiin eilen maanantaina.

TJN kiittelee, että monien maiden tulokset selvityksessä ovat parantuneet, mutta esimerkiksi Yhdysvaltojen kehitys on huolestuttavaa. Se on yksi harvoista maista, joiden sijoitus listalla on huonontunut vuodesta 2013. Silloin USA oli kuudes, nyt kolmas. Yllätykseksi TJN nimeää Saksan sijoittumisen kahdeksanneksi.

Huolenaiheeksi ryhmä nimeää myös Britannian. Se ei ole salailijoiden kärkikymmenikössä, vaan sijalla 15, mutta se tukee salassapitoa eri puolilla maailmaa Caymansaarilta Jerseyyn, TJN muistuttaa. Jos Britanniaa ja siitä riippuvaisia alueita olisi käsitelty selvityksessä yhtenä yksikkönä, se ohittaisi Sveitsin, ryhmä huomauttaa tiedotteessaan.

Sveitsi on ykkössijalla edelleen, vaikka salassapitosäädöksiin on tehty siellä joitakin muutoksia.

Suomi sijoittuu aivan listan häntäpäähän sijalle 90. Suomen merkitystä kuvaillaan raportissa pikkuruiseksi. Naapurimaista Venäjä on sijalla 30 ja Ruotsi sijalla 56.

"Lobbaajat onnistuneet"

Ryhmä kiittelee Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:tä, joka on ottamassa käyttöön tietojenvaihtojärjestelmää. Verovälttelyä koskevia tietoja on tarkoitus vaihtaa maiden välillä ensimmäisen kerran kahden vuoden kuluttua.

TJN nostaa esille myös Euroopan unionin pyrkimykset veronkierron suitsimiseksi, kuten sen, että monikansallisten yhtiöiden on annettava taloustietojaan maittain.

Lobbaajat ovat kuitenkin onnistuneet vesittämään useita pyrkimyksiä, ryhmä muistuttaa. Lisäksi kehittyvien maiden asema on ongelmallinen: OECD-maat eli teollisuusvaltiot ovat hyötyjiä, verkosto tähdentää.

Mutta myös varakkaat maat kärsivät veronkierrosta. Esimerkeiksi ryhmä nostaa talouskriisien runtelemat Kreikan, Italian ja Portugalin, joiden ongelmat johtuvat muun muassa veronkierrosta.

Arviot siitä, kuinka paljon varoja on kaikkiaan kätketty, jotta verot vältettäisiin tai niitä maksettaisiin mahdollisimman vähän, vaihtelevat paristakymmenestä noin 30:een biljoonaan euroon. Biljoona on miljoona miljoonaa.